香港移加班大帝真係零舍難服侍

374 回覆
167 Like 455 Dislike
制度問題搞到有班人卡住唔上唔落 又唔係本身搵唔到工冇生活費?
on9 ircc 唔夠人 就請人做野喇
你都cls
巴打好勇敢
生活過得麻麻地吊命個啲都唔知止唔止蝕好
見好多開加拿大移民page圍爐
都見好多香港留港page圍爐呀
真心笑左,走難
除左比人通緝之外,好人好姐叫走難
成班嚟咗都無幾耐教人依樣教人嗰樣,完完全全識少少扮代表
我哋香港人仲慘過阿富汗烏克蘭
樓主不如算 再講就夾硬嚟 個風向已經出咗嚟
走難可以去加拿大之前去下日本旅行下先,再同班fd食下飯
之後叫走難

我真係第一次感受咩叫走難
你話入過去坐過個D,我同意,又或者通緝緊,我都同意
又或者踢保,我都同意

但好人好者,打緊工,想走,慢慢香港等,叫走難

移民就移民,走難
講真,印度佬偽造學歷證明、整份假嘅financial proof呃鳩移民局,加拿大班印度佬咪又係會為佢地同鄉爭取權益
呻緊個班香港人,交足稅、無攞加拿大幾多資源,都係想得個知字幾時會批,咁都可以俾人屌大帝
我唔明點解香港人要讓烏克蘭加沙
咪IRCC搞掂佢 佢攬人哋過嚟
讓到自己住開嘅香港都已經讓埋出嚟
去到移民大國個個都新嚟 又要讓
咁而家班人咪同時幫班孭幾條罪嗰啲爭取緊快批囉
如果最後傾得成 淨係嘈嗰班受惠咩…
都係全部人有份快嫁啦 連埋而家屌人呻嗰啲都有份呀哈

我有幾個客,大陸人洗1-1.5M買加拿大生意,前前後後用3年時間,最後有人成功拎到PR, 有人被人黑名單

其他人洗完一大舊錢,都未必搞到PR

香港人一入境就可以搵住錢搞PR, 叫乜春!
又要嫌人呻得肉酸 爭取到喇 又要痴埋去話有份
有本事同IRCC講「唔洗做我住!我等50個月」
50 can ?
唔知香港依種同族排斥嘅思想係點出現
人哋印度中國台灣韓國嗰啲全部都好團結
香港人把口話自己係HKer
好似好proud of 自己Hker身份
但實際上睇唔起其他香港人
好似驚死其他香港人會影衰自己咁
成日急著撇清關係特登踩多幾腳
如果啲foreigners 知班香港人咁嘅諗法
應該會覺得難以理解
嚟做左成年嘢都唔明加拿大點運作係你問題啦
真係當自己榮譽白人
咁你去教人啊嘛 人地圍爐交流下好似踩到你條尾咁
其實可能搞個bridging visa 出黎就搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞