香港移加班大帝真係零舍難服侍

374 回覆
167 Like 455 Dislike

當初1617嗰班叫自己苦主已經覺得好笑
大佬你一早知道咁你又過嚟?咁再早過你哋連owp都無嗰班叫咩?
到依家放寬咗全部人都變晒苦主wtf???
ecopr至少要等三四個月先有prcard真係少之又少
大部分人頂多咪一兩個月
依啲垃圾page真係吹得就吹
加拿大已經唔知憑咩優先你香港人
其他印度佬仲慘
再退一萬步講無stream AB你班契弟仲喺香港捽緊腳趾
以前班老移民慘過你10萬倍咪一樣開心做人
唔好成日賣慘扮撚晒emo搏掌聲啦
其實舊年聽好多入紙到收卡四個月到半年唔係淨係香港人快,係有一期個個都快,有兩個大陸朋友舊年年頭入紙都係四個月出,
手足又屌政府
樓主個鍵盤移咗民未
冇人一早知係咁架wo
岩岩黎個班講緊申請後3、4個月就拎到張卡
owp得3年,有d人半年搵工,黎左1.5年先合資格申請
咁就真係得返1.5年時間approve
唔講真係要1.5年先approve,當1年先通知你呢,你會唔驚?
望住自己owp得返半年時間,pr又未批,你覺得好好受?
依邊租貴物價貴,都唔會太多人儲到錢,香港既錢又可能洗哂
咁如果真係因為owp過期,又唔撚可以離開加拿大,咁可以點?

冇人話過要優先香港人,而係加拿大收得咁多移民都可以等咁鳩耐
印度佬慘??就係印狗玩爛咗個移民制度

人地呻下就算啦 老實講 如果一個地方吸引外國人過嚟移民 稅又照收你 而家申請到一半工又返唔到重要燒錢 有少少焦慮好正常 又唔使下下屌香港人
但以前移民去加拿大果D大多有錢,留學/退休,唔洗點擔心錢,買屋買車好自在,慢慢等都得

但近年果批係走難式,未必一下子安枕無憂
走難式 錢唔多 坐食山崩 係會好困擾
今次去加拿大既都係後生多 經濟能力無以前老一輩移民咁好
你可以話無人逼你移民 移民路本身就係難
你有個機會已經好過好多人
但同時佢地孤身上路 面對既野唔會係你想像到咁難
我識有d人等PR期間等到屋企人係香港意外走左都唔敢返香港 之後都抑鬱症
等等下慢過5+1
呻下又唔係犯法
呢到又唔係唔俾你去爭取權益
工會識爭取加人工
苦主搵團體搵mp 合法爭取有咩問題
事實就係加拿大政府部門低效率
呢到新聞自己都有講
人口升但productivity 無升
經濟卡住發展唔起
或者咁講
香港人對比好多其他地方ge 人係大帝
香港人移民機會成本大過其他人好多
加拿大吸引移民
開個pathway 黎都係明買明賣
唔係黎做奴隸乜都要唔出聲硬食
有BNO就梗係去英國好
不過去加拿大已經好過去台灣嗰班, 玩幾年比人撚都無聲出
在家千日好,在加日日頹

都唔知點解班人唔止蝕
無錯,嗰班低等生物去到邊都乞人憎,用埋啲旁門左道移民,全條村用同一份收入證明嚟apply study permit都夠膽死。返工又係,如果管理層有一個印度喱,全公司都會係印度喱
同我講做咩姐 同佢講呀嘛 廢柴
從來加拿大PR 都係超慢

幾十年黎都係

只係有一期IRCC 大特惠 真係開turbo 益香港人

反而令好多人expectation 錯咗

其實而家只係正常化
只能講話唔好聽到一年貪快就走過黎
至於本身想黎加拿大嗰D都無計, 祝好運早日上岸
問下班烏克蘭印度人慘唔慘
我哋香港人先係真難民
其實其他人一樣屌。
所以快啲批比佢地,就可以快啲返香港唔駛咁愁
陳述事實咋喎
po都del撚埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞