香港移加班大帝真係零舍難服侍

374 回覆
167 Like 455 Dislike
Pr application Or sp/wp application ?
HK Pathway無呢個implied status
而且唔係度度都接受implied status
例如某啲專業資格
同埋小朋友交本地學費需要有父母正式status

係普通EE先有bridging OWP比你
可惜Hk path 係無BOWP
所以你唔怪得佢哋點解咁急
現行係冇制度俾佢哋
一路等批一路合法留喺度做嘢
香港好多乞衣本身無資格移民
而家移左又要嫌三嫌四
你呢d賤民其實本身無言論自由既權利,
而家有又要嫌其他人嘈三嘈四
果班人根本就on9,而家政府個權力已經好澎漲,你仲要企喺佢角度幫佢諗
加拿大人最on9就係對有權力嘅人仁慈,對無權力嘅人嚴苛
巴打唔洗再解釋嫁喇
有心留意自然成個post睇哂 新聞圖都貼埋
仲要屌嘅 就祝福佢等50個月啦
VPN移民更加唔洗理
8月頭申請仲等緊都唔覺自己係苦主
咁好多野都需要PR既

讀書有PR平好多 報公務員又要PR 買樓有PR可以避海外買家稅

利申: 想買樓 求下ircc快啲批我
好坦白個個人都等緊 但某啲人覺得老馮一定要人地批俾佢先 你話你係政治因素俾港共通緝緊要快批俾你ok 無問題 但純粹因為個人利益要讀書/買樓/去旅行 講唔通
其實調返轉諗好彩呢班咁嘅人移咗民咋
如果唔係香港仲折墮
原來依家CPP都去到都6個月?咁又真係耐左小小 因為CPP已經係upload哂相整張卡 理論上已經係PR左同有ecop 當PR卡用
而家咪爭取緊全部人快 包括孭幾條罪嗰啲
不如你睇新聞圖先
總之佢地覺得自己受害者心態 你唔同意佢地又話你涼薄
咁我覺得佢要比個正式身份比呢班等緊嘅人
喺好多aspect嚟講
Maintained status唔係正式身份

FYI其他移民途徑都有bridging嘅正式身份
下 你好似打緊稻草人喎 佢哋唔係爭取要做最快個申請人

而係爭取緊成條隊一齊快 咁點樣個人利益法?

有啲人既owp係就快到期可能要被逼辭職 到時重新搵工

就算唔得都至少可以透明啲講清楚應該expect幾耐處理時間 大家可以安排其他野

再者你一開始已經assume 班人係為左返香港先催

而家又話為安排讀書買樓係個人利益講唔通 其實你搞清楚發生咩事未?
姐係叫你stay where you are
你係可以做野
唔好講到話要quit 工好慘好慘咁
你知唔知我係波王?! 我隨時可以同你打波呀
講乜9
你睇can men個live, 果個人真係因為買樓,簡單啲講每個人既個人利益加加埋變左幫大眾爭取。 你用咩飲茶攞位理論, 係仲有十張枱,但人地一樣可以十張枱一齊比你,有啲野好難講到好死,一陣佢早左比你搞到你失預算又佢錯,咁佢咪要揹好多張飛
仲話自己係Phd

重睇啦 仆街
問題係there are issues even they are staying where they are
先唔講申請PR無maintained status
有啲工係要求正式status保留某一啲professional membership,咁無咗status就等於要轉工
某啲school board要求家長有正式status先比小朋友enrol with domestic fees

其實叫佢批快啲或者開個bridging permit
反而着數嘅係IRCC
依家個個都有PR application喺後面
但係冇bridging permit
結果每一個家庭
起碼每一兩年做多兩三個甚至更多嘅extension申請
最後佢哋咪又係多咗嘢做?

一係批快啲一了百了
一係就做多個無限期bridging permit直至審批有結果
其實大家知唔知孭幾條罪嗰啲係唔方便公開出聲講快
err照咁講其實世界上所有大眾利益都係個人利益疊加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞