香港移加班大帝真係零舍難服侍

374 回覆
167 Like 455 Dislike
Agree
聽到話佢靜雞雞搣左個priority process同無bridging work permit之後都覺得佢割韭菜。

利申定先,廢事俾愛加力入:
1. ee撚,就算而家都夠分
2. 唔覺得有欠香港人,但事件處理上真係唔多認同。屌你係搣就照直講啦,扮乜鳩。
人地已經300單一個月仲想點
Spousal inland 都要成兩年
唔知你乜嘢數據
Spousal sponsorship大人連細路
2022年最起碼70000單批咗

最新數據係inland sponsorship processing time九個月
比多個數據你
2024年一月止
依家stream AB仲有8200單左右未批
一個月300單計
要批27個月
未計仲有新申請

即係話即使OWP一落地就返到工
無放假做足一年
都趕唔切owp到期前批得切

而你問佢地”一個月三百單仲想點”
好撚嘢
而家咁快
我武廢前搞都要2年
都未嘈
真係大支野
好怕呢d 人
加拿大政府做野不嬲就係咁

唔清唔楚 求求其其 自相矛盾 內部協調混亂

但如果你接受唔到個政府係咁

我只會勸你諗下加拿大適唔適合你

因為人地文化就係咁

佢係唔會因為你香港人一個族群而改變
唔清唔楚 求求其其 自相矛盾 內部協調混亂

其實成個社會都係
Canadian style
跟佢咁講
早來又少人申請咪快
3-6個月走到
而家愈來愈多人
人手就得咁多 點快都唔係一時三刻做到啦
冇人答到?
Search Canada PR processing time
Official website
Under Humanitarian and Compassionate cases
人哋講嘅係事實
你上左岸
就出嚟話未上岸d 人唔合理
所以香港人先要出聲
唔出聲,等IRCC 自己發現個pathway 有問題,等到2047都無反應
見慣不怪啦
喺呢度恰鳩香港人嘅
多數都係啲上哂岸嘅所謂”老”華僑/自己人

好似以前大學上莊咁
自己比啲老鬼通宵con屌鬼反枱
就懶哂係傳統咁對啲下莊通宵con屌鬼反枱
Well 我唔會反對你出聲

因為出聲 爭取 完全係合符加拿大價值觀同文化

只係想講 唔好有太高期望 爭取都唔會好易有結果

因為IRCC 同時招呼緊太多唔同族群

又有N 咁多個唔同program 同pathway 運作緊
有冇諗過之前黎既人等既時間仲耐
你等係會等到有PR.
根據現在的速度,係用owp等唔到. 要用VR。
IRCC 一係就落閘,話唔會理把申請人,鐘意就用VR等,唔鐘意就返香港。
大家都係要有個預算,
永遠都有啲人唔知點解要幫加拿大政府諗埋
事實就係依家批得比預期中慢咗
確實打亂咗好多人計劃
但係唔明點解有啲人要喺度judge人地咩原因想快啲
成條隊快啲大家一齊得益唔好咩?
定係一定要魚蛋論 大家一齊等2年先最好
殘酷現實係IRCC 對所有program 申請人都好一致

唔會真係俾你有預算

(唔反對你爭取)
伊朗都有inland owp
幾個星期就出左

Ircc 決定
我哋都冇辦法
其實等20個月都唔係最大問題
最大問題係owp到咗期又冇任何途徑延續工簽身份 要手停口停
我後生細仔錢唔多 冇得返工真係冇辦法留喺度生活
萬一呢個情況真係發生 唔通我真係要執包袱返香港?
IRCC: Natural Selection
你真係好人 佢伸手到咁樣
而家張permit要留至少半年申請新一張
新嗰張仲要唔知批唔批 批又唔知畀幾耐期…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞