有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
亞洲既父母都係咁仆街, 你拎99分 問你點解拎唔到100分
對A個樣野 有興趣 就一定話鳩你 學唔耐 搵唔到 無用 晒錢之類
一定搵你黎同其他人比較 之後踩低你
個個年代機鋪刻板印象係多黑社會聚集 怕你出事先咁講
仲有 想你做A個樣野 佢唔係 係你做A時 鼓勵你 獎勵你
而係你做B C D E F個時 就踩鳩你 罰鳩你 打鳩你 總之等你唔做其他 只可以做A
你有冇錢呀?
父母只係想個細路做醫生律師 有錢咪有計傾囉
掃興加重男輕女
冇死到真係我命大

應承左考第一買乜乜乜俾我
考到就一句讀書係你應份嫁要咩禮物
細個儲零用錢大個賺到錢去迪士尼去旅行
有咩好去點解晒錢
請食好野
你細佬買嘅乜乜乜好食啲/ 呢啲有咩好食/ 留俾你細佬食
覺得呢啲負能量老豆老母可以早走早著,一齊住都唔方有咩成就
拎嚟同d三姑六婆鬥拎優越感咋 哪來proud of咁正面
答佢: 時間無得倒流,咁你而家想點
我諗冇人呀媽講過呢句
係 佢地會話佢地細個老母對佢地仲差
家庭氣氛帶落係咁
可以點je
你投錯胎關人撚事
小學年年考頭3,從來冇讚過我,每次都淨係話唔好驕傲呀

但係我根本連驕傲係咩都唔知
你可以覆返佢 最慘係抽中你做父母
買野俾佢永遠唔啱又嘥錢阻碇
出去食飯百彈齋主
好啦問下佢咩嘢好食下次帶佢食

佢竟然話係以前啲野食,食個乾炒牛河先五蚊,真係吹鳩脹

有啲人真係唔抵對佢咁好
打壓式養育。因為要justify自己嘅不幸,希望下一代平庸做人,一事無成,然後怨天尤人。 一代傳一代。
上YouTube打 "父母 掃興"
大把片可以畀你取暖
試下對返周圍聽到你媽讚你啲人講:其實我只係狗屎垃圾,我媽唔撚識教。掃返你媽慶
點解唔搬
你都on撚9
自己受完苦 點解仲要將痛苦延續傳比仔女?
其實真係正常嘅,你打機打贏咗人哋就打柒你
有陣時要讓吓round
#️⃣📈📉📉
被自己既負能量吞噬
細個我考開2-5,但未試過第1
有個同學次次6-10,但有次無啦啦考咗第1

自此就成日話佢咁嘅樣都考過第1我考唔到
1. 慳
2. 佢講得啱,佢供你讀書係expect你做醫生律師
3. 真
4. 真
其實樣樣都啱

人人expectation唔同
佢期待你讀書叻同食平嘢先高興
點解你要其他人同你一樣為某啲嘢興奮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞