有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
完全係咁
入到大學就話我讀垃圾科,就畢業嗰陣就話我一定搵唔到工
玩樂器就話浪費時間
喺佢哋心目中我就係一無是處又成日攞我同其他人比較,其實我咁廢不如你去認第二個做仔啦
趕住說教,溝通勁攰

同佢講趁熱鬧買咗注金多寶
即刻起晒鋼「呢啲嘢唔腳踏實地㗎xyz」

真係乜分享慾都冇晒
自己攞嚟
正常父母鍾意仔女兩樣嘢, 細個嘅時間讀書好, 大個嘅時間搵到錢, 睇嚟你兩樣都做唔到
有呀 當年我考試最高分
同呀媽講 佢一黎就話 你出貓架係咪?
個下即刻冇野想同佢講
60歲算咩大壽
佢嬲你咒佢個頭近
有 我可以講一百個
不如問邊對父母唔掃興
咁你咪次次考100分
中國人通常都係咁
同屋企人share喺超市執到特價靚肉好開心 屋企人第一句就話係咪假野 想知啲肉可以點假
有排我老母都係咁,所以我都懶得同佢講
不過依家好咗好多
講咩都唱反調,久而久之生活任何事都唔想同屋企分享
好在佢冇話我垃圾科
不過成日話點解我唔讀經濟/金融
佢地覺得讀經濟/金融就會做炒家賺大錢
同埋讀文科 歷史哲學嗰啲搵唔到食

我玩我自己啲hobby 就話浪費生命
我話想睇下乜乜博物館點去
佢地就話不過睇下點去搵錢
佢地成日講"搏殺""搲銀"...其實我最撚憎呢啲詞彙
我屋企都類似
但佢唔係批評我去打擊我
而係過份擔心呢件事會有壞效果/唔安全….etc

總之有啲咩機會去試新既野,新既體驗
佢就會第一件事講「會唔會有危險」
「咁樣小心啲喎」
而唔係為我開心興奮我得到呢個新既機會/體驗

都係好撚掃興
呢樣野真係睇樣
同佢地分享nvda賺左幾多咪即刻賺你叻仔囉
你啱,我個年代大約15%學生入到U,成個社會有85%唔係人
屌你真係反駁隊黎
六十年一個甲子咁長都唔大算大壽
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%82%84%E6%9B%86
外母:出街食有咩好呀,自己買餸煮先$xxx
仲有佢以前做飲食,話啲廚平時整多咗咩咩咩都會拎俾佢食,食到厭

好撚怕同佢哋出街食,食都係食平嘢算
做一甲子垃圾都唔係易
我老竇真係停留左係你嗰個年代...
佢話我大學畢業係公司係咪有得坐房
我同佢講連我個鬼佬經理都冇房坐
佢覺得我一事無成 係公司係散仔...
好飲就糖水
好食就味精

佢地啲logic...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞