有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
我老豆係咁
好彩我老母好好

不過對我唔多唔少都有影響
但我而家都幾正面
一路都係抱住過我係真係好叻
佢唔抵得我先要打壓我既信念
唔知有無你講咁嚴重
總之宜家就係乜都唔想同老豆老母分享
我媽都係
佢生日我同家姐買左個蛋糕俾佢
佢一野就話好難食
但仍然年年都要食蛋糕 冇買就會話我地冇心
就係咁犯賤
啲老豆老母咁Toxic㗎咩?
成世人唔使返工?
咁嘅做人態度一早俾人炒鳩咗
上一代係咁掃興玲
小學雞 讀書記到宜加
如果唔反面嘅話其實可以話下佢心理變態
佢唔止影響自己 仲影響其他人心情
都唔知為乜
一樣 父母幾廿年黎每日生活都係返工同放工 之後去街市買餸
零生活娛樂 每一餐都係屋企煮 啲餸重覆又重覆又唔係好食
大時大節放假完全唔會出街 淨係會留係屋企睇電視同訓教
帶佢地出街食就嫌呢樣貴果樣唔新鮮 唔好食等等
知道你買啲非必須品/去旅行/出去gathering食貴啲就不斷單單打打comment你晒錢 (果時讀緊書已經係洗緊自己part time錢)
佢地儲埋少少錢就每年清明返鄉下拜山 扮大富豪請幫鄉親飲飲食食派錢
窮人思維
華人就係原罪
華人生仔正仆街
咁你講啦屌你老母 1212
電視播緊一套我未睇過嘅電影,佢喺隔離係咁劇透
我自己做生意
頭兩年無人工咁做

老母:學下你細佬搵份鐵飯碗做啦

但又對住我細佬
:學下你呀哥搞下生意啦 工字不出頭

嚴選百大都得
唔敢再帶了
喺食飯舖頭 我老豆一嘢拎人地半份(十零枝)牙籤
我話 你唔好拎咁多啦 你拎人頭數 5枝 咪算
佢即刻發脾氣 屌鳩我 話咩冇得用 唯我是問
仲做埋d細路仔嘢 專登拎兩枝 拮嘢食
當刻 我就決定 唔撚會再帶 CLS

(後記 酒店 自助早餐 一大堆牙籤 任拎)
所以網絡上都充斥住班咩都屌嘅人,都係受上一代影響 唔係為左件事,純粹想對方唔好過嘅人
same
華人社會係咁

所以我地要學識過濾同埋讚下自己
分享都係想開心啫,唔係分享黎被人打擊架嘛
佢地唔想聽咪唔講/講少啲,佢地想知會自己問架啦
我老豆老母都係咁,由細到大有咩分享都係負面回應
心情好就潑你冷水,笑你潤你兩句,心情唔好就直接大聲鬧
本身份人已經內向又sensitive ,久而久之直頭下意識覺得所有開心事都係秘密要瞞住屋企人

直到好大個,識咗女朋友+多啲朋友先意識到原來自己乜都唔講,原來洗咗錢買野,去咗玩係可以同人分享嘅

父母嘅言行同反應影響真係可以好深遠
因為佢地既好錫你只係佢地自己想法
根本無顧過你既感受同真正想要啲咩
請佢地食飯,番到黎例牌話貴話唔好食,自己煮好過乜乜77...心諗貼錢買難受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞