有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
做咩都好 總有啲位踩一踩你
真呀,有時就算真係自己做錯
出面比人鬧完
返屋企都會諗下至少至少最低限度老母會企我呢邊掛?
又唔係要佢做乜,只係企我角度講兩句氹下開心
結果只會係比人屌多兩錢重
中肯
對外人講 仔女對佢好/做嘢幾叻/讀書幾掂
只係為咗拗贏陳師奶
對屋企人 唔需要認叻
就會好似同你拗 話人地陳師奶個仔幾叻
成班on9 做人仔女幾十年
仲係唔知老豆老母諗咩
兩老連茶記都嫌貴,永遠都同成本價比,乜都彈,一年四季都要屋企煮,一年四季無間斷帶飯,偶爾請佢地出去食都會好掃興,利申佢地唔係特別窮,兩老都有返工,但唔會出去食,唔會旅行,唔會有任何娛樂,所有嘢都係唔抵
窮人唔識咁多
買埋啲咁既嘢有乜好食,呢啲幾錢啊?
呢句留返送佢入劍橋再講
我家姐都係咁
屋企行路去到既得兩間中學
一間band1 一間band3
但band1 果間係男校所以就填左band 3果間男女校就咁讀左佢
嘩屌好彩我係男仔讀到band1 果間,如果唔係佢都會同一個理由亂來
屌那星我家姐醒我咁多邊有可能讀呢啲垃圾
佢應該一世都會憎我老母
睇睇下個post發現自己係掃老豆老母興嗰個
良心當狗吠
俾另一半屌都可以換果個
直接屌柒佢囉
你再嫌三嫌四我就唔撚再send相

我老母又係哩種人
乜柒都放負
由讀書到揀讀咩科再到揀咩工
永遠都放負話我
有一次睇死我捉棋捉輸比個細路
我一話佢剩係識睇死自己d仔女佢就啞左
買咩衫都踩,件件都講點肉酸,又冇問佢意見,著住出門比佢見到就開始講
同佢講所有同學都係坐老豆間上市公司嘅頂樓維港景老細房
依個唔關asian parents 事
有本書叫「學做工」
研究英國基層同中產嘅分別
簡單講係 中產因為衣食無憂,孩童成長時需要發掘潛能,又因為無心理情緒後顧之憂,擔心嘅係可唔可以出人頭地,教學係鼓勵性嘅
基層因為朝不保夕,需要人生用警剔同防守嘅態度去做人,所以會講紀律,規舉,品格,費時行差踏錯,輸唔起,教學係規束性嘅
依個唔關asian parents 事
有本書叫「學做工」
研究英國基層同中產嘅分別
簡單講係 中產因為衣食無憂,孩童成長時需要發掘潛能,又因為無心理情緒後顧之憂,擔心嘅係可唔可以出人頭地,教學係鼓勵性嘅
基層因為朝不保夕,需要人生用警剔同防守嘅態度去做人,所以會講紀律,規舉,品格,費時行差踏錯,輸唔起,教學係規束性嘅
佢哋呢啲唔係掃興,係自我同無知,淨係識用咁嘅方法回應
好明顯就係冇正向思維
如果唔係點會咁答
我父母都係

1. 出街食,一定話又貴又唔好食
2. 買個掃地機械人,又話無用,用手抹先乾淨
3. 請個工人,又話工人無用,唔識煮唐餐
4. 新牌時買架二手 BMZ 1 仔,又話買咁細架載唔到人
5. 帶佢地出去旅遊,又話電視都睇到點解要飛去睇
6. 食日本菜又話生,食泰國菜又話咸
7. 帶條瘦女返屋企又話怕佢無得生,帶條肥妹上去又話人豬頭咁
8. 話去睇煙花就話迫,返大陸探親就唔迫
9. 去買衫總係唔肯買大牌子,係要著到成個中国仔咁
10. 買波鞋俾佢係唔著,係要著中国皮鞋焗臭腳,行一陣又話腳痛
想請屋企人去日本旅行
老豆: 大陸算啦
答佢後悔咪唔好生囉,我想後悔都冇得揀我夠唔想出世
每日喺佢面前散播負能量
好記得果時學校週年慶 我同同學代表ICT科 整隻game出嚟介紹學校
當時好投入做呢件事 有幾日都好夜瞓就係為咗整game
到出展當日好多老師師兄都大讚我哋個作品 真係好感動
返到屋企好興奮同老豆講返 結果就一句責備我本末倒置 浪費時間做啲無謂嘢 學生本分就應該要讀書
從此我就無再同屋企人分享任何嘢

而佢呢句說話,我係會記一世
點解唔駁咀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞