有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
傳統華人社會 根本就冇為子女驕傲依種思維
子女只係父母既附屬品
你做得好係應份 係因為佢教得好

新一代父母應該好啲掛
梗有啦,一駁就講長老金句仲煩,會變嗌交,又話你而家啲後生專同長輩作對,真係惡教,你仲細以後你就明(就30),人比意見你就聽唔好下下駁嘴,等等等,有時懶得嘈都費事駁
其實佢不知幾開心
但華人社會就好似讚下人會死咁
唔可以喺仔女面前表達喜悅咁
你人生嘅悲慘遭遇, 其實有好大部份都係你老豆老母構成
到依家我已經大咗, 為咗我自己仔女將來, 我相信我比我老豆老母更盡責

由幼兒園開始, 已經幫個女揀咗間名校一條龍
諗返起自己老豆老母, 聽到個孫讀一條龍要交貴學費, 仲屌我多鳩魚, 嘥錢
有親戚話間學校好, 成績好唔一條龍都可以考庇理羅士
老豆老母一聽到就屌, 話俾你攞屎就有, 巴之閉, 嘥鳩錢
係掂去邊度讀都係一撚樣, 多鳩魚, 真心聽到我興想開鳩佢哋拖

唔好講近幾年搞成咁, 我已經移咗民響外地生活
做嘅嘢都係為咗個女, 相反自己父母就屌鳩我, 移民唔理佢哋生死
諗返起都心寒, 開心嘅係吃子文化可以響我呢一代結束
我老豆番工拎左張表揚證書既話 老母話得張紙有鬼用

雖然真係冇用
早排我老母想同我去旅行
佢企喺我後面睇我揀日子就已經開始嘈
點解呢日呀
我去過咁多次我唔知咩
去咁多日唔洗錢呀
住酒店唔洗錢呀
點樣呀你發嚟發去做小小野都做唔到

佢完全係亢奮狀態喺我後面指指點點
之後我話唔去喇你兩個自己去啦
真係想屌出聲
佢哋唔識讚/認同你 可能佢哋由細都大都冇俾/認同人讚過
你叫佢反省下啦
着件衫都比你鬧
仲要影響人心情
華人食子文化係咁
父母on9無得救
我老母
每次家長日一入去 老師讚完話成績幾好之後
第一句一定係話我日日剩係識玩電腦唔溫書

大個左有時俾上司同事讚下都會覺得好開心
我好撚記得, 細過嗰陣拜年去老豆朋友屋企玩
我老豆成撚日讚佢朋友個仔讀書點點點, 連續幾年俾說話我聽
之後中五會考放撚咗榜, 我就夠分原校升中六
佢朋友個仔炒撚晒, 要去加拿大讀書
都仲夠膽響我面前講人哋個仔好叻出國留學
真心屌老母
咁講就應該係佢地要贏
對陳師奶要贏
對仔女都要贏
因為你父母個父母都係咁對佢哋
所以佢哋都變成咁
10年前HD畢業無耐
食緊晚飯老豆指住電視廣告問我點解唔讀毅進
話人地搵到理想職業

我:
你老豆預視知道毅進仔有前途, 做黑警依家點玩都得
嘩, 咁睇唔開呀, 通常係咁亂屌啲人無咁睇唔開
就係自己受咗苦
先要下一代食返

婆媳關係一鳩樣係咁
以前奶奶對自己唔好
到自己做奶奶因為咁而對人唔好
咁係因為佢悲觀!

唔係講笑,因為佢地本身思想負面所以會咁,我媽都係咁
同你老豆老母講, 可以收學生會費, 過橋濕腳又可以掠一筆
可能即時唔同睇法
佢地都係第一次做父母
上一代人嘅經歷係無呢一代咁好
好多基本parenting都唔識
你阿婆點對你阿媽
你阿媽就會點對你

咁過去嘅事我地改變唔到
可以做嘅就係be a better parent / senior
真, 心理變態
50-60後父母成日以為自己好撚叻, 其他人全部係弱智嘅
我唔明 點解要咁做??中國人劣根性????
呢個的而且確係佢哋嘅邏輯
真心屌老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞