有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
今年個仔出世
次次一SEND D相比佢睇下個孫
次撚次都係捉我邊度做得唔好
搞到好無癮比佢
但人就去左英國佢都做唔到咩唯有間唔使比佢睇下
就係怨氣。大家心理狀況都唔好,其實好多人唔適合養小朋友,但係上一代社會壓力下無論係隨波逐流定係妥協就唔生唔得。小朋友生出嚟到養大就需要付出好多好多甚至係犧牲式,尤其係呀媽。呢種情況,心靈富足嘅家長或者可以做到將小朋友當做一個獨立嘅人去尊重養大後退場告別,但稍微有啲心理亞健康嘅就過唔去呢道坎。我為你失去咗好多,你並冇要求我,但係我就係失去咗。你想做獨立嘅人,我因為你嘅存在做唔到獨立嘅人,憑咩你唔聽我唔係我附屬,咁我逆住心意生你出嚟咪係場笑話,大概係咁嘅心理啦,我覺得而家年青人唔願意生小朋友好多就係呢個原因,心理壓力大又受過教育知道自己咁樣生咗小朋友係乜嘅狀況,所以獨善其身都算少作孽咗。
小學嗰陣, 老母鳩填張中學學位申請志願表
學校有晒講助, 又唔撚同我班主任商量, 結果派咗去BAND 3中學
收到派位成績嗰日, 我班主任非常好奇點解我成績唔差派撚咗去BAND 3
依家諗返起我好想同我老師講, "咪多得我個on9老母囉"
呢啲情況不斷咁響現實發生
我就真係冇你咁好脾氣
我真係廢撚事帶佢哋去旅行
嫌三嫌四又嫌貴嫌遠嫌麻煩
下次同佢講
咁你因為你悲觀
老母生日請佢食pici 諗住應該有啲意粉係無落芝士
點知好不幸咁全部都有 而我老母係唔食芝士既
結果呢餐飯比佢講足幾年 逢人就話我同佢慶祝生日但全部野都有芝士

自此之後我再無主動同佢慶祝生日 等家姐同阿妹出手
姐夫求婚
爸爸生意人趕唔切嚟party room
姐夫係個帳篷裏跳出嚟開始講求婚嘢

我媽講句「點解唔等埋爸爸?」
要訓練到聽完當無聽過,左耳入右耳出
話你買d 衫古怪
出去剪個頭髮就話人地剪得肉酸
同佢講你嘅決定就話點會有人咁做傢

搬出去即刻耳根清靜晒
老豆買親六合彩 老母都話唔會中㗎啦 買完都唔會中㗎啦 我老豆次次都勁嬲

把口臭足幾十年 好似講些少正面啲既說話會早幾年死咁
屌,好撚中,我會覺得呢啲係自私或者有心理病,只係為咗自己感覺而犧牲同控制仔女,最後洗你腦令你變到剩係識聽佢哋講,好啲講當你係機械人,衰啲講當你係啲貓貓狗狗。
呢啲npc 父母當屋企養咗兩隻動物算啦
咁點解決 學佢?
無能力終結呢個循環就唔好生
當仔女就早啲搬走
唔係打擊
老一輩好多時都淨係識得咁樣回應

你自動Filter咗佢做以下呢個就得

咁就要睇下嗰啲父母嘅性格同埋佢地有冇正向思維
人大咗發現原來負面會限制自己好多
然後立志要決定自己心態 。
same
第一志願揀唔洗搭車
第二志願先揀地區英中
on99
亞洲父母10個有9個係咁
慳少少車錢, 誤咗子女嘅一生
成撚日都係嗰句, 你係讀撚到書嘅, 就算去邊都讀撚得掂
完全唔明朋輩關係好重要, 群埋啲壞學生就會變壞
孟母三遷嘅故事都講咗幾千年, 完全唔撚明
個仔考撚到大學, 又響啲親戚面前認屎認屁, 又話自己親自部署親自指揮
細個嗰陣成撚日叫啲親朋戚友返屋企打麻雀
連第二日我要去考試都唔撚放過, 真心癲

老老豆豆, 好多父母都當子女係by product, 屌西先係主菜
有 明明大家高高興興傾景點嘅野 難得一家人去旅行
又話入場費貴都係唔入去個d 超級掃興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞