有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
大個仔就自揸主意同咩人一齊啦
邊個令自己開心,人生有進步,自己諗
老豆係咁 但呀媽唔會
記得小學考全班第一
見咁開心家長日叫老豆去一齊攞成績表
成張成績表全部都攞A
得一科好似美勞定唔知音樂攞B
老豆彈左一句做咩唔攞埋A佢
呆撚左
典型Asian parent
細個成家人興高采烈傾計
我話我冇興趣做ao
老豆一句得埋黎話你做唔到下話

今時今日我做緊份要求難過ao 既工
日日喺佢面前耀武揚威 佢講一句我得十句
好難捉摸
攞著數呢啲你唔攞就話點解有得平你都唔攞
你攞就話你貪埋啲小便宜
其實無須分享 因為根本不會明白和理解 連嘗試也不會 所以用番同樣態度對佢地即可
佢係所有著數都唔攞. 攞泊車優惠差唔多成舊水都會比佢話.
Same
98分都鬧尻我俾人扣2分
第二次就淨係做一題拎2分交卷
俾人捉埋去見社工

亞洲父母普遍係咁
根深柢固
中國家庭 靠踩去等你自卑
5000年都發展唔到西方果種鼓勵式教育
你以為啦

一樣大把野講
先唔講佢地可能連nvda係乜都唔知 跟住屌柒你隔山買牛 就算知都可以講 玩股票咁高風險 點解唔腳踏實地做定期 不過轉頭就叫你分d比佢/加家用
冇ge.

我最記得當年我入左大學。
佢反應係,我比錢你去補習,你咁都入唔到的,你撼頭埋牆死左佢算啦
帶條女返黎過夜, 老豆係廳睇波都算, 仲叫我帶套
對外人讚 其實都係想自己認威 等人覺得佢教得好
真心proud of 你咩
諗起以前默親書都0分
偶然有次有分比老豆簽名仲開玩笑話:乜今次咁叻有分,下次可唔可以都keep 住有分唔好0蛋
係香港比咁嘅錢食野係交智商稅

當選後有咩出路

打機贏咗有獎攞?

一次100百分?估唔到你目標咁低
唔洗同佢地分享太多, 關心下佢地身體, 其他就...
你啲野唔好比咁多佢地知
可以搬就搬

mindset唔同, 真係唔關佢係唔係黑心事
咩都係屋企食, 咩都唔買, 唔出街 < 最慳
唔做唔錯
最好植物人啦
咁咪一早唔好生囉
去旅行先慘

佢哋嘅宗旨係要又平又靚
去歐洲尤其是煩,食親咩都話唔抵食一路食一路講,酒店話貴,去到邊都定時聽到投訴又話掠水又話唔抵,唔肯比錢入教堂景點,總之去邊旅行都冇得relax感受下風土人情,就係聽到佢哋啲負面對話,佢哋就算睇緊啲local嘢都只係用唔欣賞嘅態度去睇,例如話人鬼佬最鍾意飲酒坐喺度,話人哋啲服務一樣咁差,身心疲勞

你老豆好多錢嘥?
佢講既說話我全盤接受 續漸形成咗而家畏首畏尾無自信懦弱既我
解決方法係自己搬出嚟 唔洗日日吸收負能量
你想叫佢訓街比你扑野?

扑野去爆房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞