有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
華人社會唔興讚賞自己嘅小朋友

成日都聽到D老豆老母話D小朋友你咁蠢讀咩都無用架啦
嘩屌難聽過粗口
有時讀書睇書都唔一定係為咗成績好嘅其實
讀書成績大於一切真係同香港填鴨式教育perfectmatch黎
華人家庭文化就係咁toxic
咁你心理有無平衡返少少
佢都係 proud of 你既成就
唔覺得出奇,見好多細個成日話父母點點點,之後做咗人父母又係做翻同樣嘅嘢,亞洲地區常見
Dis
我地同一個老母?
物極必反,其實攞我中間點係最好
考master收到入學通知
好開心咁拎比老母睇

佢一嘢bat埋嚟話讀讀讀,讀屎片咩
快啲死去搵錢啦
我老母: 我煮嘅仲好食
(實際係好7難食)
呢啲真係好撚嬲
有問人係試過比父母用粗口屌?細個比數學功課老豆check 計較都錯 又唔肯講邊度錯 淨係叫我睇清楚啲 諗多幾次 點知計左成半個鐘都錯 老豆就發火用粗口屌9我 問我點解咁撚蠢
俾老豆由細用粗口屌到大 好撚難聽
直接block你慢慢單機
當年大學畢業
我老母問我做乜唔做公務員/考紀律部隊
之後我話做公務員轉工無人請
紀律部隊我又無興趣做
自此之後比人講到今日話我唔生性
點解唔跟佢地覺得好果條路行
讀書時期,佢地比錢供書教學
實會有抱怨既
至於你出左黎做野,請佢地食飯,可能d 野食唔岩佢地口味姐,咪覺得唔值囉
有冇一個可能 係你都好掃興呢?
佢生個仔出嚟,想你努力讀書做醫生做律師
你走去打機打大Boss
未搵到真錢又識去食大餐
你諗吓作為父母 應該鞭策你 定係撚化你?
佢哋唔識表達啫,其實心裏面係愛你。
屌真係唔知咩歪理
試過我老豆真係讚我
我老母仲即刻嬲左,話收番
會讚壞

外邊啲親戚朋友奉承下
話你個女好得意啊
我老母又會嬲左我
話我一比人讚又會壞,又會病,又會曳

乜撚嘢事
所以由細到大都唔同屋企人分享任何野
廢時增加比人鬧嘅機會
有父母讚係華人社會係奢望
唔被打擊已經算好好
呢d打壓式教育會令好多人長大後都冇自信
細個做咩都不被認可 出到社會都唔會改善到
太根深蒂固既垃圾價值觀
我就係受害者之一
起雞皮嘅歌詞
次次同親戚朋友講下開心/衰野,老母硬係最後講句「唔係生你出嚟做咩」,即刻火都嚟,我望L住問佢 :你哋生小朋友就係為左講喱句? 野就你哋扑 串就串鳩我 真係有時想聲你兩巴
係我就拎返走/退貨
買埋比你仲阿吱阿咗

教你朋友,下次買嘢食又唔岩佢哋心水
煮完係佢哋面前倒撚左落垃圾桶。

試過一次從始個老母就冇gut 臭四
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞