有冇人嘅父母係好掃興嘅

457 回覆
3782 Like 30 Dislike
唔知係亞洲人定華人啲劣習黎
總係唔鐘意讚人, 明明好事都總要挑剔一下

但其實有啲位, 佢地係感受到
同埋以家我都會改變下
我父母都唔鐘意出去食, 真係覺得貴
咁我就買啲貴野食返去同佢地一齊食
食多幾次, 就已經無再講嘥錢(除非佢唔鐘意食)

佢地係唔識表達, 唯有有時自己觀察多啲
呢啲又係勁煩
乜撚野叫唔好自滿
開心下都唔俾咩下下壓抑就最好啊
係呢啲家庭長大 原來對自己影響好大
自己潛意識都變成咁 而自己唔發覺
同另一半相處先發現
例如另一半有值得開心既事 第一時間我唔係為佢開心
而係係細節中搵啲野去擔心質問
又或者自己亦都會質疑自己 做人冇信心
而家好努力咁重新學做人
好撚仆街既係你一考高分,佢就問你係咪出貓…
睇吓reddit r/raisedbynarcissists 同r/emotionalneglect 就知其實唔止華人社會係咁
你講都make sense
但asian parents 都多overprotective…
考80分,下次再叻d考90啦
考90分,差少少100分
考100分,咁耐先一次100分
呢啲人唔適合做人父母
由細到大父母都係咁對我,唔會單純咁讚賞、恭喜,或者送禮物比佢哋都總會夾雜啲負面說話,搞到講嘢買嘢都要深思熟慮,點做先唔會令好事變壞事(令自己唔開心),或者索性唔做/講。

然後近年,可能睇化咗啲,發現佢哋其實某程度上係唔識點表達情緒,覺得尷尬唔知應該講乜。一有機會就教佢哋應該點樣反應,例如話佢知次次分享開心事/送禮物都有負面說話聽,會令人唔想再分享/送,未必有惡意,但就會令聽者唔開心。

依家父母逐漸都識講唔該/多謝,雖然好基本,但以前真係唔會主動講,其實好簡單,只係佢哋冇學過點樣將感受講出口。
Asian parents 可能再加啲
+東南現代化嘅社會弊端(過度開發 廉價勞力)
+儒家思想(唯有讀書高 尊卑思想)
+內捲文化(同單位下過度競爭令身心理壓力極大 追求高性價比心態 令「抵」比「好」重要)
+
如果佢真係咁覺得,咁點解要成日同其他人講自己個仔入到大學先?想同人講個仔係狗屎垃圾?
你對我好撚重要咩 戇鳩
有咩嘢同佢哋講, 根本只會屌返你, 唔講唔使煩
返大陸派錢真心on9, 依家天龍人有權有錢, 使撚你照顧咩
屌, 兩個口佢講晒
脫離關係未?
呢D父母唔留得
好心佢都知既話
就咪惹我不高興
唔會俾你死得咁輕鬆架你話係唔係呀
哈娒太狼
唔好俾呢D仆街安樂
記得報仇
即刻問咁你搵幾多呀巴閉
大快人心
嗰陣唔記得仲係小學定初中雞
臨去補習之前, 去商場買咗餅GBA帶, 定NDS帶唔記得, 諗住返屋企打
補習中途去咗廁所, 結果餅帶俾人偷鳩咗
我好肯定係補習班嘅人做, 同阿蛇講又唔理, 返屋企同老母講
老豆老母反而屌柒我做乜有咁撚多錢買GAME玩
我話啲錢係姑媽俾我, 又打電話去屌柒我姑媽, 真心痴線
屌嗱星, 我已經俾人偷鳩咗成2百幾3百蚊, 又唔追究係邊個偷
返屋企仲要俾人屌足成個月
自始有咩事無再同佢哋講, 真心屌老母
做咩要有
做得好好,點名讚楊
直接車啦,唔發火當你娒明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞