同過理智既女仔拍拖之後真係翻唔到轉頭

302 回覆
1900 Like 38 Dislike
但我覺得因為我太理性所以ex要飛我
其實太過理智既女仔 心入面其實好多野都好想做 只係理智制止左佢
面對感情既時候 就算幾鍾意都好 都會將一切考慮好哂先決定要唔要一齊
如果有一日 佢發覺你唔適合佢 唔係可以同佢長久行落去既人 理智大過感情 佢就會同你分手
所以記得好好對女友 唔好比佢有呢種感覺

True
搵到岩自己既女人好開心
恭喜樓主
太理智 既缺點就係
會太獨立 根本唔太需要你

利申:9up

理唔理智同獨唔獨立係兩回事

其實事實係 如果一個女仔太理智
佢其實唔係好中意你 女仔點都會有時想對中意既人扭下計 如果各位巴打女朋友唔係間唔中扭下計要你氹既話小心啲

Agger
係喺一啲大事大非上理智, 明白事理; 但兩個人既時候又會對你扭計

點都好 理智女係
佢心諗既野太多 你永遠只係佢既第2 第3名
即管佢願意係你面前做小女人

利申 都係9up

唔關事
理智都可以鐘意人氹 關心 鐘意做小女人 呢d係平時相處同情趣
心靈上唔需要你根本唔會同你一齊

怕女友叻、獨立,社交能力好呢啲都係無自信表現嚟
所以有時話愈自卑愈大男人不無道理
同男朋友一齊4年幾
宜家先覺得要做個理智女友
會唔會太遲
太理智會唔識發姣
諒解佢先唔會成日無啦啦發脾氣啫
我都唔想佢因為諗點氹我而覺得有壓力同唔開心
利申冇點發過男朋友脾氣

Agger
以前有時明明自己有正經野做緊,一時唔得閒覆佢就會發脾氣屌鳩我 (平時習慣秒覆,只要唔係秒覆就一定有事做緊/未訓醒)
個陣覺得又要兼顧做緊既事又要覆佢好煩好大壓力
點解我遇唔到呢啲

利申 sheshe 非tb
其實係咪講緊EQ?
用理智黎形容好似講緊rational
其實係咪講緊EQ?

同蠢人或者情緒低既人一齊好難頂囉
郁d又鬧交唔開心,抑鬱,搵著自己黎搞。
其實係咪講緊EQ?

又好似有啲唔同
EQ係講緊你控制情緒既能力,容唔容易發嬲諸如此類
但我意思係佢好明白輕重緩急,唔會因為當下你唔得閒理會佢而無故發你脾氣,明白事理
大概係咁
女朋友符合樓主講嘅野
爛口妹
越大越覺得呢啲女仔真係好正
好想識到
唔認同 同理智嘅女仔拍拖會少咗份情趣 更何況愛情本身就唔理想 每次都分對錯/明辯事非 對感情都唔係一件好事
唔認同 同理智嘅女仔拍拖會少咗份情趣 更何況愛情本身就唔理想 每次都分對錯/明辯事非 對感情都唔係一件好事

所以我就話唔係理智得可怕,唔係完全唔洗哄,當然有時點都會有少少呷醋想你理佢多啲,
相方相處得舒服又唔會無左份情趣,我認為咁樣好好
你上面講個啲
好多女仔都唔會嬲喎
你個ex特別極品啫
負皮個啲肯撚定係堆垃圾港女
覺得自己唔理智但身邊啲人話我eq高
唔發脾氣 結果忍到好辛苦
得罪講句,冇上一個襯托你點會知而家呢個好

所以頭先上面有巴打留言話上一個太差,落差太大先會覺得呢個好,我都覺得係
但就算有無上一個,現任既好亦係事實
所以會更加知道而家呢個好,會更加珍惜

信我,未拍過拖既人真心會身在福中不知福
得罪講句,冇上一個襯托你點會知而家呢個好

所以頭先上面有巴打留言話上一個太差,落差太大先會覺得呢個好,我都覺得係
但就算有無上一個,現任既好亦係事實
所以會更加知道而家呢個好,會更加珍惜

信我,未拍過拖既人真心會身在福中不知福

無上一個野蠻女人襯托
樓主個理性女朋友只會比人覺得無情趣 平淡
然後就會因為遇到一個要人地保護要人地氹既女仔出現而離棄平淡既女朋友
睇錯做同弱智女仔拍拖
我都想我個女友係理智型
以前嗰個小小事就要人哄,明明唔係我錯,可能有時只係講句真話,例如:

Ex: 唉我琴晚臨訓飲左好多水,今日成日對眼都好腫
我:睇過?喂係喎真係好腫喎

然後就足夠佢毫不講理咁發一日脾氣

而家諗翻起以前咩野都要我哄,唔合理既事情發完脾氣,仲要我低聲下氣,唔明點解嗰陣覺得完全無問題,諗翻起都覺得屈辱,覺得自己好不被尊重

但自從同左現任一齊之後成件事係完全唔同曬

唔係話佢理智到唔鍾意聽甜言蜜語個種

而係佢唔會因為啲雞毛蒜皮既事,又或者因為你係whatsapp將傻瓜打成傻西而發你脾氣,反而係可愛又帶種知性既美。話無嬲就真係無嬲;話唔緊要就真係唔緊要

而且會經常掛住對方,會聽你講野,尊重你既意見;唔會只係表現自己最完美個面比人睇,真性情

我可以唔使再驚開口及著脷,唔使驚佢因為啲無聊事發脾氣,當然唔係話完全唔洗哄啦,唔哄又邊有情趣呢

諗翻起以前嗰個充滿奴性既自己真係好慚愧 ,亦都開始發覺自己頂唔順啲小小事就發脾氣既女仔

有無巴絲有類似既經歷可以分享下呢

樓主要珍惜啊
理智嘅女人結婚還好
拍拖真係唔好搞

理智唔代表冇情趣死魚架清理智係代表佢唔會亂發脾氣做埋哂啲唔顧人感受既野呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞