Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
變成ibm
因為轉型拆分左mainframe業務
想短視靚earning 咪唔好拆囉
人地管理層有眼光過皮查
雲端趨勢去緊混合雲
IBM以前最大問題係冇高純利業務 SaaS, subscription個種搖錢樹
Adobe都係搞Membership之後先爆升
IBM繼續靠接單冇前途
佢啲廣告係其他公司做唔到

你呢頭講完 下一秒已經feed緊類似嘅野比你

碌野停多幾秒都會中
其實而家玩電話嘅公司得Apple賺錢
真係一將功成萬骨枯
繼續留喺電話呢個Business結果仲差
我又唔喺裏面做,梗係唔識啦
不過10零年前讀書嗰時要做project有study過佢啲Business
當時IBM係商界奇蹟
除咗Apple就係佢點樣起死回生
之後又揼咗好耐
近排好返啲
但係科技嘅領域佢冇乜突出嘅成績
量子電腦佢其中一個佢領頭嘅
其他嗰啲不過不失咁啦
以佢當時科技界巨頭嘅態勢去睇
依家人哋講最有前途科技公司
佢唔會喺個list上面
可樂係必需品 ?
你姜B本人黎呀?
依家都冇對手 , 慢慢嚟
有抖音佢就學人整短片。
人工有AI 佢先去整
又唔買嘢,又唔抄人,好難搞
豬西拍格一係買,一係抄,業績差就狂炒人,要買就買呢啲股
學術界其實好排外
你想同sci Finder 嗰啲鬥,我諗都好難
裏面同每間 journal千絲萬縷嘅商業關係
難攪難攪
講咗都幾年嘅open archive
都係做到唔湯唔水冇咩認受性
一日有impact factor
呢個巨大阻力都一樣喺度
你都唔夠 voting rights 點炒佢?
兩個唔同技術
TSLA FSD硬件平,唔使高清地圖,目標係任何地區都可以自動駕駛
Waymo硬件貴,要高清地圖,好難做到任何地區都可以自動駕駛

所以TSLA FSD成功的話,Waymo就冇生存空間
Apple先係
但係有faith
股價新高 全面投資下代技術
間間接單嘅都想轉型
轉到就神 但內部反對太大
meta勝在裁員夠爽手唔似goog咁左膠
真….掂錯metaverse…即刻u turn…止血
Focus 番本業….
佢仲要炒啱人…
炒完人個revenue 繼續升
即係被炒個班都係無咩即時貢獻
但我有興趣想知佢whatsapp pay搞成點…
買左番黎咁耐…係時候應該有d貢獻…

不過google股價真係好差

明明android佔個市場比重咁大…但我唔明點解佢比apple service搵少咁多錢
呢個有人計過啦
因為用android個人均收入低幾倍
所以幾多人用都無錢賺
咪就係

迫你睇多啲廣告,廣告費加一加,商店分傭收多啲啲,乜都番哂黎啦。

有Google Search, YouTube, Google Play Store,驚乜。

下次財報EPS 都一定有growth
傻傻地
最大問題係hallucination 都係好勁
好多時候撳入條link 入面都冇講過呢啲嘢
其實只係香港冇search generative experience
啲人先唔知
以google 入屋程度
一出已經收哂其他人皮
唔擔心
蘋果根本係luxury 嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞