Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
將 Linux 既野抄哂去 windows 再 delete 左個 window 就會變好
search engine 用黎搵答案,ai 會好快取代佢
補充體力
痴撚線 Google alphabet d業務有幾清楚
成個ad industry 唔係圍住佢就 meta
仲未有business 果堆 analytics / cloud

你講apple淨係賣手機
都仲可能make sense少少
IBM一撤離中國業務
啲股價即刻把把聲音上
goog最煩係佢全部業務都係龍頭
而每樣都受挑戰
可能要洗多d錢先對抗到挑戰者
而真係比人割到少量market share/每次有news最大反應就係佢
好煩
azure業務已夠google收皮
都有AI技術同Quest3嘅
睇下Vision pro幫唔幫到手整大塊餅
不知幾多大firm都用緊GCP
YouTube只係佔google revenue 10%
賺幾多Google冇講
Ceo垃圾
不過而家google好似比壟斷法搞得最密
Facebook好似情況仲衰啲
IBM 近排先All time high
啲傻閪邊識
以Google嘅速度Gemini 1.5 有排都未得,近排仲要醜聞纏身
Anthropic今日出嘅Claude 3已經可以做到1 million context window,benchmark wise勁過晒所有existing LLMLLM技術真係無moat,Google ship得太慢
直頭嚴重低估
20PE 仲低過Costco
唔識就收嗲啦戇尻
股價唔反應公司實際情況,IBM以前係幾多個tech人心目中嘅橋頭堡,IBM research當時雄霸一方,絕對係果個時代最頂尖嘅科企,無其他可以匹敵。

但到宜家?有邊個勁嘅tech人係會想入IBM?股價純粹反映佢仲有錢賺,但技術wise已經完全同時代脫節。

Google曾經都係藍星最強企業(品牌黎講),係創新嘅代表(Cloud嘅distributed system paper係Google出嘅,LLM嘅transformer係Google出嘅,仲唔計其他一大堆DL,ML paper,MapReduce,Tensorflow,一大堆open source嘢,曾經幾多學術巨星係Google做,Hinton/李飛飛),引領硅谷文化,但近幾年就係真係⋯⋯同IBM嘅trajectory其實好似
越嚟越覺得benchmark 係joke
有人test 過啲logic puzzle
全fail

1m context 睇吓retrieval 點先喇
不過anthropic google 都係major investor

再講
google 最大優質始終都係integration
你諗吓每部android 都有gemini nano
openai 都可以靠microsoft 入屋
anthropic 真係收得皮

不過sundar 真係好廢
唔夠膽做 綁手綁腳
google有投資Anthropic
你睇睇anthropic嘅tech report就知,佢地都做到99% retrieval in needle in haystack測試,好明顯同Google同一個技術(類似world model或者乜lumbo果隻(唔記得左個名

anthropic最大investor係AWS,Google都有投資唔等於Google唔會無事,LLM黎講Google都可以做到差唔多performance嘅嘢,而且好明顯宜家嘅進步已經見到樽頸位。

純粹都係果句係呢個sector,無一間公司有moat,只係睇邊個可以產品化更好更完美,Google嘅commercialization同product真係一言難盡,唉
有投資又點?AWS都投資左4 billion比anthropic,宜家講緊創新,commercialization,同速度
Google 最大收入嚟自搜尋廣告
但係Search engine 同AI chat一定會慢慢融合越嚟越方便
我自己宜家有時搵簡單資料都會問Copilot唔用Google search
佢第日輸咗AI就等如輸search engine
就算唔輸,AI 免費服務好燒錢,佢起碼有段時間要落力爭市場份額

YouTube 雖然冇咩獨家嘅技術,但勝在用戶多內容多,暫時睇唔到有咩科技會顛覆到佢而佢抄唔到人,不過似乎冇乜空間再賺多啲

科技公司點都唔會做到可樂,一定要不停創新先唔被淘汰
佢地都知搜尋同YouTube嘅業務已經冇乜水位
所以長遠方向其實係發展healthcare
但係仲有太多未知數
所以我唔敢買Google長線
Meta勁喺投資唔係喺技術
關可樂咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞