Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike

有咩唔係用緊google點甩?

以後學生免費
成人每月收1美金
你會唔會唔俾?

你駛驚佢長遠營收有問題
香港呢啲邪惡軸心國, 淨係識文心一言
其實而家腦殘抖音片嘅人係多過YouTube
呢代𡃁仔唔使太多資訊
佢哋傾向接收垃圾
同一個內容嘅片抄足幾百條佢哋可以睇足晒
連登仔咁講就放心入了
要入貨了
冇記錯Google 有一半以上盈利係來自廣告收益(唔知meta係唔係都一樣)
佢商業好領先你唔知o者
1.5已經有得用, 主要係成本問題. 所以open 比少數人用. 樓主你可能睇少左一樣嘢...就係training 嘅infrastructure. 可以有咁多datacenter同GPU training 不外乎Google, M$, Meta, AWS, 其他open source 根本唔可能train 大型model. Gemini 出事唔似係model嘅問題, 似乎係training data. 另外到LLM大型去integration, productize, Google自家有TPU, 係interfering 有好大嘅cost advantages.
只要有高流量就自然有 content creator,就算 per view 算分得小,都可以維生
新聞話 Tiktok 個季度營收己經接近 Meta
IBM都好撚勁架喎
IBM AI 真係幾廢
利申 用過商業版
量子電腦就未用過唔知
唔會比
有ai search點解要比
88%
IBM 啱啱𣄃形突破喎
七成
TPU根自己都唔用
先唔講內容,跳鳩舞又好,學術冷知識都好
本身“長”片 (10分鐘左右嘅) 已經少咗好多人有興趣
啲人寧願睇10條3分鐘耐嘅
返去養豬啦
1.5係early tester only,我講緊public launch,仲唔記得1.5 Ultra連train都未train好,Google入面一個model train好之後security team起碼review兩個月。Security team同d DEI team會加好多prompt engineering去make sure production嘅model係唔會太政治extreme(which is now另一種extreme)

LLM我反而唔係太擔心,但Google嘅search注定係同LLM有利益衝突,將來如果LLM search搵唔到search ads咁嘅市場,Google遲早變IBM,仲唔計我之前講嘅本身宜家好多產品都走下坡,search同map quality跌得最勁
過左好耐啦
tiktok已經贏左
Search engines 都係,佢無filter好D垃圾AI gen出黎嘅content farm,哩兩年越來越嚴重

希望佢可以改善返
youtube quality 都暴跌
唯獨 gcp 做得唔錯
Gemini全部都係TPU train,宜家TPU v5都出埋,點會唔用,咪亂up
你話內部infra唔用GCP就真嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞