Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
得sergey 同埋另一個founder夠
喺WhatsApp同人講完想食燒肉
IG就炸一堆燒肉餐廳嘅廣告俾我睇
真係 一堆service free to use
要收番錢應該收到手軟
講緊既係你可能日日用緊 但係user睇唔到service
人哋Apple Music賺大錢
Google仲靠緊個垃圾Youtube Music
正正常常做應該最少可以做低Spotify先啦
仲有streaming
咁多device用android
竟然搞出個唔拖唔水嘅youtube tv
人哋amazon門外漢搞都成功過佢咁多
APPLE 其實未去到咁悲觀
APPLE 唔係淨係賣電話
APPLE玩既係生態圈, 抽水APP STORE, ICLOUD服務 呢D
但如果越做越頹既話 上面果D優勢 都會慢慢冇人用,轉場
Apple仲有Mac喎
基本上大部分designer, code狗都係用佢
出咗M系cpu後仲多咗好多公司用

不過認同佢個生態圈都係圍住iOS搞
iOS一唔掂就會火燒連環船
只係完全見唔到iOS會點衰啫
當年 Ballmer 做 MSFT CEO 果陣
啲人都係咁講
試下冇左android 會點
你可樂當水飲姐
我唔係呀
Apple 唔搞AI, ms就係咁推copilot
係咪代表冇咗AI嘅ms冇撚用,apple唔駛靠「旁門左道」只需要忠心嘅fans
yt music 執咗都冇人可惜,將自己啲MV video唔播片就當music,,聽壞人隻耳
Tim Cook啱啱先話會大力搞喎
sorry 冇睇新聞淨係見佢出嚟出去都係嗰啲products
人做廣告佢做廣告做到佢吃相咁難看
年頭ER仲要比人搶左部份搞到股價下跌
其他ai嘅數據庫咪又係google
IBM近年一啲都唔差喎
Apple唔係唔搞 係無能力搞
你睇下 siri 個弱智
重點就係流量,bandwidth 就係成本
有幾難明?
你求其落街問人邊一部機安全啲
全部人都會話Apple
正常搵錢嘅人都注重安全
我就從來都冇用過Android
電話係必需品做嘢嘅工具
又有好多私人嘢安全第一唔使講
我講緊Nokia如果繼續留喺電話呢個Business情況仲差
每間公司嘅主要業務都係圍住一樣嘢嚟轉㗎啦
Microsoft唔係圍住Windows發展其他嘢
一係你就好似韓國嗰啲 Conglomerate
咁樣市值會打折扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞