Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
人地有open AI
有一日可能再翻生,不過股價應該大不如前
真係好廢啵 問咩都錯
waston咪就係廢到死左而家先出個x
呢個真係睇唔透
係都擔心Apple先啦,冇innovation
佢個Lab做好多科研已經係幾十年嘅事
曾嘅龍頭而家係咩樣子?大家心照
而家嘅高位咪就係返返去10年前嘅高位
講量子電腦有排都未出到嚟
唔否認佢喺量子電腦有領先優勢
但時勢做英雄
你呢一個浪食唔到,你有冇機會見下一個浪都未知
Apple好彩有教主從破產邊緣拉返上神枱
搞笑嘅係Michael Dell叫Apple執笠係最好嘅決定
佢自己間公司都搞到吳生唔死
絕對唔係
當時嘅SpaceX同埋Tesla好長時間都商業化唔到
只要你夠資金燒到去商業化嗰一刻你就掂啦
google research個堆係無打算商業化咁款
當 research 貢獻學術界
唔同 tesla 個啲係努力向商業化但未到
事實就係人人都睇短片
你睇youtube力推shorts就知
佢一定有哂data先力推

IBM 一早知道玩紅海係on9
waston同wastonX都唔同業務
連Google下都唔肯點同你討論
啲無知撚就係屌都廢撚事
係有啲唔同
我意思係佢上次AI已經柒過一獲
對佢又出個 ai platform 無咩信心姐
無知又串先係問題
不過都係連登一向水準
冇自我中心啊
市場話比我聽架炸
唔係好事都講得出
睇得出閣下對marketing有獨特既見解
我有日食飯都聽到IT 佬討論IBM
IBM 因為穩定所以啲大公司 政府會繼續買佢
同埋邊個咁有主見 幫成間嘢轉哂nvidia 有事邊個負責
咩叫有啲唔同
WatsonX係 AIOps PaaS service黎
做大模型客製化 training Test QA deployment
都唔同業務 9唔搭8
你叫nvidia幫你做IT consulting囉
Google問題係唔識用AI賺錢
唔係技術落後
即係查狗問題
見到收入有增長再講啦
盤數就未見有起色
無增長咪又係幻想
廣告左邊Meta右邊TTD
AI 學術底子係勁但商業化執行得馬馬,被open AI & MSFT屌打
內部woke virus 嚴重需要大整頓

內優外患,CEO上任兩年都做唔到咩令人亮眼嘅成績,我係大股東實炒咗佢
印仔點會淨係做兩年ceo
IBM annual net income for 2023 was $7.502B, a 357.72% increase from 2022.

ARM Holdings annual net income for 2023 was $0.524B, a 4.55% decline from 2022.

兩間市值差唔多 收益差15倍
個莊想炒邊間咪邊間囉
邊年上任?唔係太記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞