Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
我都有啲擔心AWS 會唔會比MS搶埋生意
加上Jeff又唔做
Cloud咪唔係龍頭囉
咁認真,Chrome 越來越大食,反而 EDGE (雖然背底一樣)但越來越好
畀gemini 伏咗
gemini 答我google 係唯一公司funding
其實APPLE MSFT GOOGLE META AMAZON NETFLAV 都有自己主要業務
google 唔係全部業務都係龍頭
Alphabet表示我乜都唔使做其實…..
咁我更正返
佢utube 同埋 searching 係龍頭
下面所有野唔變
不過呢2樣野受挑戰都夠google慢慢搞
佢勁在次次危機都有辦法安然渡過
而且睇market算好準
朱西捉大眾心理其實好勁
其實如果真係講年青人市場
facebook 仲係領先緊 whatsapp ig facebook message 全部都係fb
google 只係得search engine
佢唔玩 meta verse 之後做咗啲乜可以令股價升4倍
利申,冇跟開佢嘅嘢
唔緊要 再修正都無所謂
反正結論都係
「受挑戰的主要業務 」
咪就係因為唔玩
仲有少少因為Threads嘅
主要係廣告收入升
其實我順便比人睇
佢有Dominant 嘅 voting rights
好難炒
望望Microsoft個CEO係咪淨係識吹水先
點解無
Duopoly 好平常
Yahoo!俾人買起埋喎
Nokia返返去自己嘅哎呀本業
其實唔太差
佢個模式其實先低成本
佢嘅內容冇自家製作
全部係第三方提供
佢仲唔使比版權
只係分啲廣告費俾人
製作上可以話係千變萬化
唔需要落住去邊條片度
條片成功我先分多啲廣告費
佢呢隻模式係最有效率,最符合成本效益
重點係佢點樣可以留住content creators
商業上賺錢係冇錯
但而家講嘅係科技領先
佢已經同市場脫節
十幾年前佢返生啲人都覺得好犀利
好咗冇幾耐,又再揼返
除非你甘於佢變做Philip Morris
都未嘗不可
人哋講科技股個種爆發性增長
如果google 係IBM同可樂呢類股根本唔值咁高,跌多七成倒啦。
其實Google連老本行search engine都唔係好掂
我成日要做web search 但係google成日都俾唔到我想要嘅嘢 反而用ecosia就搵到
其實只要炒咗個班搞道德倫理阻手阻腳嘅左膠goog就會好勁,就係班左膠搞到gemini變咗on9仔。
Feel到你老母再唔做雞 就會變肥媽
佢最近嘅大轉型就係由Apple computer變做Apple
已經係2007年嘅事
一間公司轉型唔容易
一間喺佢立足嘅市場仲係世界第一
仲要遙遙領先要去轉型更加難
同意佢要維持而家嘅絕對領導地位需要推陳出新
比較相似嘅例子係Microsoft
Windows 3.1好成功
唔等市場競爭者,跟住出Windows95 打返自己
超級成功
冇幾耐之後,Windows 2000 Windows XP又再打返自己人
唔知Apple可唔可以一路做到咁嘅效果?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞