Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
雖然係曾經嘅巨頭,但時代不斷變化,有一步跟唔上,或者決定嘅方向同大勢相左,或者業務被更高新嘅科技取代,最終變成只存在喺一兩代人回憶之中嘅公司,講曾經嘅威水史

當然,Google遠遠未到IBM/Nokia咁,但從LLM跟唔到OpenAI開始, 再到搜尋同廣告業務又怕被Generative AI食左一部份matket share,cloud service比唔上MSFT同Amazon, Tiktok對youtube嘅影響,TPU始終唔夠Nvidia嘅GPU+CUDA抽, 作為DL API嘅Tensorflow使用率又被Meta嘅PyTorch追過,加埋之前「18世紀英國王室係黑人」呢啲公關災難,Google如果再搵唔到一個新嘅增長點,一味食老本,只會係另一隻IBM,而唔會係另一隻可口可樂...
嘿嘿 IBM
依家係華為嘅天下
Google gemini 1m context length出黎應該可以撐多陣
出咗gemini
係香港冇得用
點睇都係香港跟唔上
search engine同youtube真係唔知點被取代
tiktok算吧啦,做啲30秒垃圾片就叻,長片搵鬼睇
其實我而家都用microsoft copilot多.
IBM越黎越好喎
變ibm有咩問題?
炒撚左個CEO再講 管理層既問題無得救
你同我定啦
Google搞唔掂個陣就會改革
一改就癲
係都meta死先
咁可唔可以講下ibm有乜問題
你唔係以為IBM沒落左下化...
樓主以為ibm淨係做pc
IBM量子電腦同AI好失禮你?? 拎google 同 yahoo比就差唔多
我新機直情連Google Chrome都沒裝
因為可口可樂係必需品, 例如返工攰嗰陣可以補充體力, 同埋舒緩心情, 無論點都唔會執笠
明明大家都係印度人, 點解咁大分別
佢有做AI 啊.gemini
只係好垃圾又廢
唔太同意
google gemini pro 1.5 一轉moe 已經贏gpt4
gemini pro 仲要係細model (聽講同3.5 差唔多大)

sora 依家睇真啲
只係scaling 嘅產物
scale 大google lumiere 應該都差唔多

Google cloud 就真係廢咗啲
不過我會更加擔心aws 俾azure 搶多過google

google 當年android 同埋eco system 打得好
變相ai 個滲透會高好多
sge 一出我相信已經屌打bing

嚟緊應該都係google 贏consumer market
microsoft 贏b2b

想睇吓waymo 可唔可以食tsla lsd (雖然waymo 貴好多同埋佢個技術好似做唔到大規模deployment)
google 只係依家俾人一踩百沉
論公關災難
meta 個ai 咪又係出黑人皇室

不過我都希望google 炒ceo
嗰個sundar pichai 根本no vision no guts
不過呢樣嘢冇人話到事
得兩個founder 先有資格決定

google 明明出最多ai paper
嗰個垃圾sundar
印度人淨係識吹水唔抹嘴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞