Feel到Google再唔做野,就會變成另一間IBM/Nokia

258 回覆
60 Like 260 Dislike
IBM好似無死到,是Nokia certified
柒頭
知唔知IBM依家做乜

井地到
啱啱先All time high 上次財報升十幾%
死條鐵咩
又唔係咁講
佢吹到套wastonx幾撚勁
出到黎碌柒咁係抵俾人屌
點碌柒法
上次財報因為就係Wastonx帶起
定係你自己主觀
樓主覺得 IBM 停左係 Pentium 同 Lotus 123 年代??
咪就係,啲技術儲備未變現姐,呢啲基礎科技一成熟分分鐘升得勁過NVIDIA
上reddit個個用都屌既點唔碌柒
是咩,唔知Nokia做咩生意了
原來聽人講
明白曬
又係啲BMW漏油 VW壞波箱個啲傳聞
Gemini pro 1.5 /ultra/ Gemma都出左
3個方向既LLM都好勁喎
見到OpenAI拿拿臨推個Sora出黎轉移視線
但真係未成熟

Google係LLM其實只係輸consumer market頭啖湯7左,不過佢做consumer一直都普普通通

黎緊Open Model Gemma搭埋Edge deployment應用都幾好玩

GCP 其實好多公司有用
香港少人用因為無enterprise service

你再睇埋佢domain specific果堆research
搵大錢果d普通用家又唔會留意到

結論有排都未玩完
係香港同世界脫軌愈黎愈多delay je
廢話
Tech 野日日都唔同唔聽多啲人講自己點研究得哂
Google係LLM其實只係輸consumer market頭啖湯7左,不過佢做consumer一直都普普通通

Google做consumer一直都普普通通
人唔笑狗都吠
咁你又真係唔撚識 扮咩大袋
得喇你最撚叻好未
佢地只係遠離左消費市場啫
佢哋係覺得賺緊錢都冇用
而家淨係睇N卡股價升升升就喺度鳩噏
Gemma d人實測,廢到嘔泡⋯⋯得堆benchmark好睇

Gemini 1.5 pro係勁嘅但有排都未public launch,1.5 Ultra都唔知搞掂未

GCP上兩個quarter先啱啱開始賺錢,賺得果小小錢⋯⋯對於Google profit嘅貢獻連1%都無⋯⋯
會唔會諗多咗

人哋仲有Android
Simpsons都話佢掌握住全球嘅資訊
5g世上唯一同華為有得挑機既就係nokia
炒左皮查就入得
要揀啱印度人
不嬲都係IT咨詢龍頭 做企業Solution
Intel就真係日落西山
ai都會用search engine
佢可能以為係俾聯想收購左果個「IBM」
外行人對IBM比較無知都正常既
又唔係做to c生意
咪笑樓主啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞