Affordable Watches 手錶討論區(40)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我當然好同意二手GS好抵買 但抵買係幾乎所有二手錶 唔係特別係GS… 特別盤襟唔襟睇好個人 加上襟唔襟睇同買唔買新有咩關係? 如果明知好快會唔鍾意其實新or二手都唔應該買 二手平好多? 其實IWC JLC 等等二手都平好多 咁係咪都唔應該買新? GS機芯唔好要求太高 係嘅 但差過GS嘅芯多如繁星 係咪因為咁就反而買普通甚至石英? 我覺得咁係本末倒置

唔好唔會 我好同意買二手錶嘅 如果我會買GS都一定買二手 不過我唔會覺得有某個牌子係只應該買二手
明知維修貴反而買二手較合理
唔係。係真係唔襟睇,講緊個人睇法,我唔代表所有人,盤面太busy,唔買新係因為2手差價太多,只係買對針同刻度,機械機芯係錶靈魂,表現唔值,所以唔會買一手,至於你講其他名錶,iwc, jlc, pp之類我唔熟,就gs加個特別盤面買5、7萬嘅話

一萬幾千錶唔講機芯可靠度,幾皮嘢機械錶就會睇,否則我買石英唔好?
玩PRX都係玩個款,建議石英。佢隻automatic 都唔係咩靚機芯,唔需要為咗佢加錢上
可能有人問過好多次,但都想喺到再問

小弟今個星期到東京,想問下有冇咩鋪可以搵到唔同款嘅日本舊裝錶?即是KS, 舊5仔sport啲種

網上資訊唔多求巴打指點
https://timeanagram.com/en/collections/japanese

可以睇睇呢間 睇吓有冇啱 一定要online 預約再去舖頭睇 good luck
無啦 隻錶俾海關hold 住咗 要return 俾shop 間shop sent 咗message 俾我話cancel and refund

算啦 遲啲去日本先再睇
香港/日本海關定屋企海關
日本海關呀 因為鱷魚皮帶
有無得叫佢拆帶再寄
可以 但我唔想 佢又唔會平啲俾我 我整過條又要千幾 隻錶先1皮 俾一樣錢但收唔足貨覺得好唔抵
可以叫佢拆左,先送錶玉過來
你下次到日本時再寄錶帶去酒店?
嘩 無諗過 不過算啦 已經cancelled
未玩過錶,想買平平地買中高階2手錶錶粗用 (主要sporty/casual look)
筆直40K以下 (花面都無咩所謂,用到就得,但主要驚假錶/比人呃)
有無咩推介?
Tudor?
同埋2手買邊到信得過?

Tudor 啲款好西裝佬feel或者我無睇到岩
雖然40k 唔應該係度討論 不過 如果二手 最好都係

Tudor BB
IWC Mark
Omega AT
BB上手ok的
sor n thanks!
見另一個場nearly 100K up

2手邊到買信得過?
日本
Omega speedmaster
oh this one looks good! thanks.
40k左右睇落都係tudor / omega

如果下一個階
10 - 20K at 2手價 應該睇咩牌子
我建議 Speedmaster

1. 故事性,歷史
2. 玩中古T面,甚至2023年都喺筆直內
3. 膠面密底,水晶玻璃面透底 都有
4. 鋼帶,皮帶,膠帶,布帶都好睇嘅一隻錶
Tudor大把10-20K

或者可以 omega小月球

40K 內係大月球
Thanks 幾靚 入左我既shortlist
不過第一隻錶想睇多啲先
故事歷史要再研究下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞