Affordable Watches 手錶討論區(40)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
天梭,咸美頓,美度。主打瑞士錶中下價市場
頂個美原來係咸仔
都唔係,確實係幾靚,根本我都唔知prx呢隻錶,亦冇睇post,同ceo行過天梭朗豪坊BT,係櫥窗見到覺得幾靚,ceo都覺得唔錯幾靚,佢唔識錶只戴負皮牌,入去戴上手又覺得幾好,於是就買咗,我甚至覺得佢賣得平,5550原來我買貴咗
試過D太陽能錶, 有新歡後長擺, 對正有光地方, 每晚正常著燈比佢充電
成個廢老咁, 一擺就幾年
天梭幾隻三針計時, 好似仲平過精工定價
十年前我推薦三幾千錶一定揀精工好過瑞士錶,而家調翻轉
精工越加越貴
瑞士錶越來越平
天梭seastar 1000 powermatic 80機芯,Jomashop 最平賣3千幾尾,對比用6R機芯折咗都4千中5千,天梭除咗隻錶較大個面一樣靚,我會買天梭,準確率高過6R
其實而家精工定位都幾尷尬,搵堆4R機芯5仔推高價錢打5000樓下市場, 6R機芯打5000到15000市場,4R只係7S有停秒同手上鏈版本,賣貴咁多我就唔幫襯了

SKX007/009之所以用7S芯都大賣歷久不衰,主要原因係抵玩超值,SKX007係真潛水錶,有JIS潛水200米認證,錶耐用可靠而且外型靚,嗰時嘅精工就定位啱
但design 黎講精工好多都好靚
各位嘅wish/buy list 入面仲有幾多隻想買? 我仲想買多三隻,時間不限
2但兩隻都啱啱好過affordable
正常呀。我成日叫人買幾千蚊錶唔好太多,要諗吓戴唔戴得過三次,戴唔過就唔好買,因為一定係越買越貴嘅錶,將三幾千慳番買隻戴超過三次嘅錶好過
affordable 黎講就
精工vintage 6309
vintage must de tank
鬼佬姓又有乜咁特別
啲石頭工匠
個講法可能有少少錯 應該係太容易重覆
姓張幾十萬人姓陳又一堆
歐美嘅姓冇咁易撞 就有返啲隻錶屬於你嘅感覺
只係你崇洋唧
係香港地方鬼佬少 個感覺咪unique
我覺得幾千蚊嘅錶先放心買
放2手又小人接
你急用錢都唔會諗佢嚟套現
買隻平錶同買隻貴錶 收錶上手個感覺都係咁開心
寫initials 會唔會好d
hamilton越嚟越貴喎
咁瑞士錶唔止咸仔既
mido tissot 都係swiss made,唔追cosc 之類既spec 同精差唔多價
Wishlist: many
Buy list: 8
希望兩年內完成
但d 入門瑞士錶外表好多都難入眼,又大隻
所以prx 咪hit 得起
香港係,外國唔係,網購咸仔murph 42mm 5600美馬免運費送到門口,香港公價7750,當打八折都仲貴過人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞