Affordable Watches 手錶討論區(40)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike

見大家講得興高采烈 攞隻新歡出嚟助下興
全部白色面
Citizen aq4091
Casio s7000d
同任何Marine deck watch feel嘅錶
三隻入面或者入一隻就唔會再買錶
戴唔到咁多
我次次都同自己講買埋呢隻,唔買啦老婆鬧。結果下次都係一樣
aq4091 都成兩皮
想問今時今日仲有冇人會攞隻Casio ga2100去改成casioak
而家肯俾錢一定買到
其實我想問呢個問題好耐,不過唔好意思問
幾隻affordable 都已經一隻luxury
無論牌子、用料、做工、準成度⋯⋯都一定好
Affordable watches好多時候都係初初見到隻錶一剎那嗰種興奮而買,之後熱情冷卻,上手次數唔多,真係隻錶都會唔開心

但affordable 都有affordable 既玩法,就好似衣服咁,可以多到五十隻一百隻。要喺100隻裏面揀一隻出嚟戴都幾開心
唔駛俾自己太大limitation
想試隻Hamilton Khaki auto 42mm
行晒成個尖沙咀都無
alba錶個款都幾得意
又平
阿伯錶
CASIO自己出埋
5600銀都平返好多
已經好少見人改呢兩款錶, 或者我唔知
睇你當手錶係咩,工作後我第一隻錶係casio 300蚊,有計時、倒數、鬧鐘,日常生活好有用。當時無諗太多「開心」,當工具。300蚊已經做到幾萬蚊瑞士機械錶做唔到嘅事。當初德軍戴flieger 去揸飛機殺蘇聯共匪,都唔係諗「開心」、「型」、「享受」,係諗點有效去殺共匪。

手錶流行都係源於一戰歐洲戰壕,之後發展除左係工具仲係飾物,如果太貴,錫住用,我反而覺得無左工具嘅魅力。

之後因此入坑,變成鍾意手錶,手錶有相應功能,已經係好錶。都唔會因為便宜而買,反而會重視自己有無想要嘅嘢。例如CWC 軍錶幾千蚊,但個簡單設計已經好吸引。我純粹係鍾意嘅手錶咁啱affordable,唔會亦唔應該因為便宜而買。

至於你話係咪貴錶快樂啲? 我又未試過戴太貴嘅,可能係,試過先知,話唔定戴完金勞之後,我以上講嘅說話變成bullshit。
限制買錶嘅數量,係想less is more。人類唔係愈多選擇愈開心,太多反而會唔識揀。個平衡最好係有得揀,又唔好多到焦慮。所以affordable 都唔會買20隻以上,我未至於唔同顏色嘅gshock 都買齊。

我係有啲想買Citizen 紅色潛水錶,但單單因為顏色而買又有啲講唔過去,紅色又難襯衫,除非新年、聖誕節。

https://www.amazon.com/Citizen-Eco-Drive-Promaster-Watch-BN0159-15X/dp/B08HYQWKWV

我都諗唔通買幾多先係最好。
我自己覺得貴定平係其次,最重要都係個設計原創性,所以果d 抄款一律盡量唔買

不過有好多經典設計始終都係出自貴牌,所以都焗住死慳死抵幫襯,好彩自己鍾意玩舊裝,入手都冇咁肉赤

至於錫住用,不論平貴新舊我都好錫住,不過點錫始終都係走唔甩,通常最快花既都係個扣同條鋼帶,每次我都會赤赤痛,我都唔係當d 錶係處女要keep 得好完美,但工具還工具,keep 得靚靚仔仔等佢做好工具既本份都係重要既
b巴邊度入舊裝多
某幾間本地鋪、carousell、日拍、ch24
最後一句好認同,一個成身機油既士巴拿,睇見都唔想用
我平時返工時間長,著西裝多,手錶係可以用錢同當興趣嘅物品,因為冇時間去用一整個下晝去砌模型
其實平嘅手錶我都有幾隻,不過可能自己對用嘅物品有要求,幾隻錶就越嚟越少戴,另外越買越貴,俾個藉口自己將手錶當做投資但係又冇諗過賣喎

唔係得罪咁講,巴打你係工具向,手錶係工具,用嚟裝飾左手
但有冇試過去睇一啲工藝款?我就係見識過之後就沉迷咗

我自己而家買錶嘅條件定得幾嚴苛,因為唔似affordable 款咁易買,所以每買一隻都要考慮好耐
最重要就係買咗唔想唔戴,每一隻都有佢嘅獨特意義同特點,就唔易生厭
好認同第一段,除左冇時間仲要冇位,後生少少就會玩玩具,擺到成個床頭同床下底都係,慢慢覺得又蹝位又冇時間拎出黎扭兩野,後尾就轉左玩錶,起碼有得用下戴下出街,變到而家冇位擺車就戴隻二手車係左手
唔使限住㗎
你有呢個問題,我覺得係你買嘅錶俾唔到一個重大意義,只係一時興之所致而買
好似買一件T恤同埋一件西裝褸咁

適當嘅時候你就知道
講起日拍
我中左伏啦
等整好隻錶再分享
我返工真係要揸士巴拿所以最多返工戴Casio Protrek,最方便係計時、鬧鐘、倒數,仲有設定每小時響一次,咁大概知時間。

其實仲會接觸爆炸氣體,聽講係有爆炸氣體嘅密切空間內,連石英錶都唔應該戴,要戴機械錶,任何電子火花都會引爆,如果有防磁更好。但我點接觸爆炸氣體,都未至於係咁嘅環境工作。

我個經理就有勞力士收藏,我最少見過佢換4-5隻勞,但佢嘅職位唔太需要落手做嘢。
以前學生時鍾意塑膠高達機械人模型,買完砌完後,個快樂消失得好快。我唔想視物質做啲用完即棄嘅玩具,我想佢哋陪住我。

而家自己完成目標後,就獎勵自己買錶,例如No Nut November ,做人紀律好咗等等。嚟緊轉工,如果做得好,我會想買隻Sinn 103 俾自己辦公室工作時戴。

我都想去到「fuck it, one watch is enough」嘅境界,但我始終係凡人,仍然俾物慾影響。16隻錶我覺得係個好數字,一個錶盒裝10隻+ 底層裝錶帶、工具。另一個錶盒有6隻常用錶,有咩事就grab and go。
最後一隻aw走天下
no nut November 達標真係值得表揚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞