Affordable Watches 手錶討論區(40)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
理解唔到 淨係知大概邊隻殼同邊隻機芯
Sbgw通常係36mm殼 手上鏈9s64
Sbga 62gs殼 spring drive 40m
Sbgp 62gs殼 石英
Sbgh h可能係heritage 偏貴 因為係evo9條line
Sbge好似係gmt多

冇 其實都唔識分太多太亂 頭果幾隻自己有就記得少少

型號咁多,有時見到特別,隔一排唔記得咗個型號就搵唔返
新手想請教下有冇巴打知呢隻難唔難買到seiko spb395
見係咩週年版會唔會好少有?

因為上網無意中見到超合眼緣
見萬零蚊仲買得起好想入手

同埋想問多句 我隻手腕超幼 大約得13.5cm
呢啲皮帶有冇得教?

利伸 淨係戴開電子錶
唔難 成千5隻應該重周圍都有
皮帶吉多兩個窿就得 錶鋪會幫你搞
不過呢隻40對你黎講都會好大隻
有得較 不過巴打都係揾d 36mm 啦 會好睇好多
唔該2位巴打先
睇黎carry唔到
不過手幼撚都慣
咁都係慳返啲錢算
PRESAGE 最近有隻特別版係35
官方定價成廿五萬YEN
哩個價位已經去到同KING SEIKO差唔多
the citizen
以前根本冇分正唔正裝錶
咩場合著咩衫都係戴呢種vintage
有既
以前應該唔會有人戴隻diver 襯西裝lor
點會呀。。。以前先分得開,本身手錶就係工具出身

肯定唔會有人戴santos, diver, pilot, field watch 係正裝場合。。。
原來santos 都唔會?
santos 最開頭係pilot watch 黎。。。
當然大家覺得佢可以當dress watch 戴就係後期既事
長知識
The citizen定價好高架
現代款都幾難搵2手
依家多左好多35-6mm 錶
唔駛咁快放棄住
38~40其實都得
只要lug to lug唔會太長我估最盡49mm
最近想買隻moonwatch, 但驚42mm同lug to lug47.5
太大隻
窮丁丁本身無玩開錶
係無啦啦YouTube 推薦片有呢介紹呢隻錶
莫名地覺得好靚先想買
戴過 我14cm好似勉強 唔會似38mm/樓下咁靚仔
細錶戴上手會好睇啲
但moonwatch呢啲fixed size冇得揀
點度14cm
你有軟尺就軟尺
冇就拎條繩兜一圈 再用間尺度
一圈好似16
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞