Affordable Watches 手錶討論區(40)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
睇吓先
應該唔得
Laco有隻白面 幾靚的
上面個d都係出開
你應該係想要靠pilot watch出名既牌子
靚係幾靚
不過兩萬唔知買唔買到
二手得唔得
IWC Mark XVI XVII 二萬樓下唔難搵
Mark XVII 個扇形date window 真係唔太開胃。。。

好靚 但唔affordable
睇啲以舊時代做背景嘅文學作品例如鋼之錬金術士,會覺得啲人拎陀錶出嚟睇時間好型,但其實好麻煩,手錶方便好多。

開頭入坑錶都係一次係老闆面前拎手機睇時間,我覺得無禮貌,就買隻casio方便實用,點知又唔滿足,愈買愈多。
限100隻應該無咩機會買到
我都諗緊好唔好賣啲出去,雖然得十零隻
我都諗緊呢個問題,一係︰
1. 想要咩就買咩(經濟許可下)
如果咁嘅計劃就一共20隻錶左右
咁當然開心,但自己知自己一到手個慾望就消失,買咗啲錶唔戴,我覺得對唔住隻錶。

2. 淨係買功能唔同嘅錶
咁唔同場合有唔同錶戴,但成日囉囉攣想買未有嘅錶,就算明知買左個慾望消失得好快,一日未到手都會想要。

但如果控制自己嘅慾望,咁反而最開心
呢個計劃14-15隻錶

所以我end game 目標大概都係14-20隻錶,希望真係買齊就唔會再買,但人心難測,又好難預計錶商出咩新手錶。
我覺得keep住十隻夠,有好多係幾年先戴一次,都係因為少戴覺得嘥夾硬戴一兩日,不如賣走

好似褲咁,買成十幾條其實著嚟著去四、五條
少帶嘅我都賣走晒
得返隻成日帶嘅
返工帶嘅
同帶咗好多年嘅
如果最少3隻點都夠
1. 返工
2. 放假做運動(e.g. G-Shock)
3. Dress Watch

但入左坑,真係做唔到,買完G-Shock 又想買Protrek,之後又想運動鋼錶,又想要潛水錶,又想要機械潛水錶,又想要Field Watch軍錶,嗰隻螢光靚又想要,又想要隻德軍飛行錶紀念德軍入侵蘇聯殺共匪,又想要計時錶.....
每日換一隻戴咪得
戴得少我覺得隻錶唔開心
有啲買嗰陣覺得好正,睇耐咗覺得唔襟睇,變成唔想戴
我覺得好似鞋咁
我自己星期一至五都係西裝皮鞋,皮鞋兩對
星期六日先可以著其他,根本著唔到幾多
新台幣30000只係幾千,1萬唔到,呢隻美度應該賣得吓,唔想prx會考慮佢嘅人相信唔少。

天美度呢三個牌子搶緊精工市場
天美度 係邊三個牌子

另外prx hit 得起某程度上係因為d 人吹到係平民RO
印象中岩岩出果陣連隔離post 都捧
精越黎越貴,QC 又唔覺點改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞