[PS/PC] 碧藍幻想 Relink (5)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
如果話solo / 1帶3NPC的話就係要屈傷姐
但有玩開一般RPG的話其實唔難

以最難的冰+風龍為例
我係單拖風龍果個
帶好防冰因子+生存3寶可以完全唔死拖走隻風龍
另外3個打冰龍
冰龍快暈就報一下打連結,奧義都係

我打到條風龍入overdrive/開大都會報
一條龍開大期間保守D就無乜大問題
有人唔小心食左招都係食枝水搞掂

要講難反而係堆3王難d
1個拖2隻王唔係唔得,但好易死
分開1/1/2又打太慢
掛左咁耐機講小小心得
純感覺非常密計算
拉卡姆一定要有專屬因子(射程up)
否則俾隊友用仲好
如果係打大量小血野,拉卡姆唔好裝技能
因為ai on9架俾普攻佢最好
隊友一定要放伊度
佢明顯比其他人更主動攻擊
場場佢都mvp
可能因為佢ai係boss度改出黎
咪同古早芒亨鬥技場放兩隻怪就話係高難一q樣
I mean依兩關係你技術點好都係俾佢屈臭
你咁講我玩魂系game一樣可以用外鄉人戰法屈臭啲boss
我意思係依兩關好似上面巴打咁講單純拎嚟嘔心人
拉卡姆蓄力bug仲唔fix

連線蓄5成日變散彈

斬一刀 47872+9574
開技連斬99712+19942
我隻ai色塔都冇裝到技
隻驚啲ai對開技有障礙
我試過掛機嗰陣無聊走去睇隻ai玩奶刀
0蝴蝶走去儲剎那 仆你個街仲要儲滿行bar先開
無腦塞雙王好睇隻game定位

魂系遊戲主打單人,加上得一條命仔死左就完
所以無腦塞雙王肯定屌到佢仆街

E隻係主打共鬥
設計上本來就係for多人遊玩
仇恨又唔似monhunt咁樣唔打王都打鳩你
所以雙王當RPG咁樣1人坦王係完全無問題
加上復活次數夠多
唔小心死左都可以補位
所以雙龍係可以接受的程度

如果真係要玩到solo 1帶3npc
唔好話原巴
連上p考試隻異靈都夠玩死人
用E個角度睇堆怪咁緊係垃圾啦
因為NPC唔會有乜野分工可言
2/3隻王痴埋一齊鳩fing,無解好正常
我異靈online輸3次同電腦一場過
依家上左P位,又再研究下點自動掛機唔死先

依家AI 掃緊紅龍
射程up只對M位以下有用
ds3雙王子
lies of p有關3+1隻boss
mhw唔使講啦 幾隻boss一個地圖
但人哋設計得咁樣一定有個機制係方便玩家去打
ds3雙王子共用一條血 而且攻擊間隔係有得俾你避
mh啲boss會互咬
lies of p嗰關3+1啲boss唔會圍鳩你

但依兩關濕鳩雙龍係完全冇任何機制去幫手
單純係一個細場塞兩隻boss落去
唔係話打唔贏 我依家個練度掛機唔郁靠3隻ai打都磨得死佢哋添
係成個設計on撚鳩你明唔明
芒亨條龍solo同multi唔同血量
relink solo同multi一樣血量
你覺得只係谷傷害過可以試下挑戰難度自己solo下

同埋你覺得嘅谷傷害過只係未做到下下完美閃避/擋到
所有驚去到後期都係有得谷傷害就谷架啦
就算連隻狼都係有得谷傷都會谷,而且個設計仲係鼓勵你主動進攻打輸出添

未做到下下完美迴避到靠火力打過去你先覺得係靠谷傷害過姐
MHW當年打TA係咪又可以話係靠谷傷害過

講返上面嘅雙龍關
理論上雙龍你裝左風壓同冰結無效可以走位空間多好多
不過個個都諗住谷火力唔裝咋嘛

玩家自己個腦得肌肉又唔可以話個設計靠傷害過喎

利申:雙龍關唔洗街場carry自己帶NPC過到
抗性因子算唔算方便左玩家去打
諗極都唔明邊隻王有水牢
封奧封技都算
實得㗎
我第一次打都係上晒抗性同藥水
但無改個設計係冇諗過而鳩塞隻boss落去依個做法
狗男女我就覺得有諗過 幾好玩
續蘭斯伊度成功solo後 奶刀都單食巴哈alter

但個個都肌肉腦無視左呢樣嘢

利申:我都係肌肉腦所以唔會裝 不過會盡量用技術chok完美回避去打
不過噴完地上啲冰真係無解
懷疑係主線路上隨便比人打死嘅小怪識水牢

我諗緊而家啲耐性完全冇人裝
之外法桑會唔會有全餐要食

CY黎講relink算係有良心到我有啲驚後續boss會玩咩嘔心人嘅嘢
MHW唔覺得所謂BOSS互咬有幫得手去邊

任何驚只要多BOSS都係集火嗱嗱聲打爆一隻去打第2隻架啦
隻狼雙猿都冇任何機制幫手
除左異鄉人爆竹極速秒一隻之外
你咪下下當人on9先好唔好?
你估我冇撚玩過?

我屌緊的係elden ring果堆無機制雙王
都係要火力壓制佢老味

dark soul 3的話我完全唔會屌佢
佢d雙王都有機制
唔止雙王子
連雙惡魔王子都有著火/熄火
深淵守護者都有紅眼助陣
我覺得冇問題
所以咪設計得好與唔好嘅分別
ds3雙王子依啲咪設計得好
求其塞幾隻boss落去圍鳩你
我話佢依啲設計拎嚟嘔心人好過份

咁咪一鳩樣
即係你都覺得單純要火力壓制嘅多boss啲弱智啦
咁雙龍咪就係依啲
話佢垃圾關有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞