信用卡討論區(180) 神卡不再 卡友悲哀 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想問下
Travel Guru, Everymile $2/里,賞世界
係咪只要就咁外幣就得
就算商戶註冊地係香港都得?
例如Paypal HK碌外幣

唔使好似最紅冬日咁
一定要外國註冊+外幣先計?
渣打係咪死左機
3%
9-11 月
特選簽帳
我上網搵你呢個好似淨係red card先有
12-2 月先淨red card
之前包其他卡
今個月仲有10%同apple 未入
全部promote都要海外非港幣
一出HK就出事
渣打Cathay AM卡 同埋 Red Card Travel Guru (Lv. 1)
海外應該簽邊隻可以換到最多Miles
國泰卡簡單易明 HK$4 / 1里 只係每次簽親都要俾多1% FCC
Red Card 係咪要計最基本 1% RC + Travel Guru Lv.1 3% RC = 4.4%
咁係咪Red Card多D 因為 HK$100 / 44里

同埋如果外國網購 Red Card係咪應該入信用卡資料俾錢好過Apple Pay
定兩者係冇分別?
試下答先
SCB AM $4/AM

Red card 假設你 1%基本 + 3%Guru = 4%
簽100蚊 = 4RC = 40AM = $2.5/AM
Red Card 中Online 外幣 = 4% + 3% = 7%
簽$100 = 7RC = 70AM = $1.43/AM

我用ApplePay 簽online 食到4%
賞生活 Klook 碌外幣得唔得最紅節日差外幣個5000
用Red 增值西瓜卡
大貓台灣就快停system兩日改做共額
唔知香港會唔會跟
希望跟啦
啱啱用恆生卡喺kkday買jr pass俾hkd出hk
而且用到180蚊嗰個優惠, 好少可買pass都有優惠用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞