信用卡討論區(180) 神卡不再 卡友悲哀 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有渣打bank acc 但第一次開渣打信用卡
應該要等收卡
中銀chill批極都仲係處理中
2-3日先見到應該,早排申張q card都要2日先係online backing見到
宜家見到了
等左幾耐 可能都要3-4星期
補完文件都差唔多一個月 可能過年啦
啲信用卡機 (bbmsl/kpay)信用卡手續費好貴?
估唔到2024年香港仲有餐廳set 最低消費先俾碌卡仲要無當眼位置告示,埋單先話要過某個數先可以俾卡
向bbmsl/kpay投訴唔知有無用
2-4%不等
基本上係master visa收手續費1.5
呢啲卡機公司係收你月費
無用
以bbmsl為例
就係因為佢會額外收低額簽賬手續費,商戶先至唔畀低額碌卡
https://bbmsl.com/zh-hant/help-center
見中至大零售/餐廳都開始轉呢兩間,以為係因為手續費平啲

睇嚟下次去非連鎖餐廳都係foodpanda外賣自取穩陣無得唔收卡
去腦場買野
一間話收多2.5
一間收多2.8
佢地都仲係光明正大現價MARK UP
以前就話掉轉現金就減3%
光明正大其實無問題,腦場可以唔買
但餐廳食完野先話有最低消費真係屌出聲
不過Google完 向v/m 消委會投訴作用都係零
唯有blacklist間野
以前同收單銀行投訴有用
逐漸就變左冇 因為收單銀行自己都好驚做完野間商戶轉會
所以就變左隻眼開隻眼閉
V M更加唔會理 又唔係咩大商戶(Amazon Walmart Costco呢類)

想問下巴打們呢個promotion係點碌先計維持咗個銀碼好耐無郁過,又得返7日
我見佢話要碌500以上,但我呢排都碌咗幾次呢個銀碼以上都無郁,Signature & red都有
佢碌完閒閒地都三四個工作天先入數
你新年前簽都可以跟下
新年後簽可能要再等下
冇咩印象
我部腦都係佢度買
之前唔見信用卡買要額外加錢
宜家唔知了
會唔會中左dcc/cbf
應該中左DCC唔計
悠二唔係PayPal黎?
PayPal手續費特貴
咁我係咪應該繼續碌返香港餐廳算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞