港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
walking dead咋下
今次睇
好睇過之前
可以一戰
so far 睇左《盜月者》同《飯戲攻心2》
都滿意

有無睇左城醒嗰套嘅分享下
想睇
初二想睇埋《年會》
過幾日先月竹希望唔好咁快cut場
飯氣2劇情太散
有冇人話比我知盗月者有冇千機變水平
睇咗臨時,正正常常冇悶場既
啱啱睇完飯戲2同盜月者 覺得盜月者好睇啲 起碼都算做到爆谷片嘅功能劇情嚟講盜月者完整過飯戲2 飯戲2俾我感覺係一套胡鬧片
過兩日先有時間睇埋城醒個套好睇過潛行/斷網我就收貨㗎啦
希望唔好cut 太快
未睇臨時劫案, 但只係睇呢套片嘅(i) trailer, (ii) 宣傳方向完全唔提動作戲, (iii) 檔期 (中國大陸死期上畫), 同 (iv) 開鏡前半年曾成功apply過電影基金funding (之後郭富城同任賢齊加入就取消申請), 扳資規模肯定只係中小成本製作, 唔會係"潛行", "掃毒" 個d合拍大片

大陸投資者方面, 似乎今次係叫愛奇藝落個名去搏取更高嘅票房分成 (同飯氣2一樣)多過真正嘅合拍片
其實佢哋係咪自己出錢包場,成本仲高過收入?
飯戲1我俾7.5,第二集6分

第一集講二佬勾義嫂,戲劇位夠清晰,今集講既只係兩pair人結唔結婚既內心掙扎,而且感動場面安排得太刻意,有啲場口好明顯係set好左感動位再寫返前面,同埋笑位亦都無上一集好

不過陳湛文同ivana keep到上一集既chemistry,觀感上佢地條線好睇啲,另外一pair就麻麻地
仲未假期姐
臨時

我相信最後600埋單,如果唔放賀歲應該300咁上下
睇完盜月者
覺得ok嘅
利申定係鏡粉保平安
HKmovie好高分ga
盜月者唔算伏,呢樣先係最意想不到
臨時唔係正路喜劇都預左,睇左豆瓣知咩玩法
飯戲其實1,2, 都有同一問題就係好鬼舞台劇...自己睇正義個陣都係對呢種拍法唔係太OK,如果你成套係本身有必要用呢種setting去拍我覺得OK,最大鑊係根本呢個故事唔需要呢種拍法......birdman匿係劇院入邊都唔會咁拍...變左boradway,但又冇lalaland個種必要性...
除非係整盅專家個種入場預左係9片
入去望一望哭出黎,得個幾丁友睇
臨時

最高調果套最受靶
算啦有咩好利申
你話係,人地就會話你係
你話唔係,咁人地就會話你係架喇
唔認熱狗嘅就係熱狗
人淨係睇到自己想睇嘅野
睇完飯氣2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞