港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
加拿大同台灣好似一早有優先場
終於睇咗盜月者

有比較就即刻覺得飯戲更差 直頭要調低返個評分
純粹係故事完整性同流暢度
飯戲後段係睇到覺得難捱
盜月者成套都睇得幾爽
笑位都高質過飯戲 白只真係好正
台灣個優先係傳媒場黎
其實我想睇華仔嗰套
咁快落晒??
原來未上?
節目更新:
14/3 - 冬未來 (導: 曾翠珊
[強烈推介 必睇]
臨時得咁少
臨時有驚喜喎
臨時以場數計有盜月一半都已經算唔錯
香港延咗期
睇年三十到初四票房走勢
臨時似乎真係靠口碑逐步提升入座率
係咪做賀歲片真係見仁見智
呢套我覺得如果放非黃金檔期好有可能靜靜上畫又無聲無色地落畫
不過賀歲片冇公眾優先場又似乎係定律
應該話....佢最錯似乎係冇乜傳媒場或者靠bloggers提早推高套戲
當然套戲本身唔掂的話只會顯得班一早"有幸"獲邀睇傳媒場後瘋狂吹捧的bloggers誠信破產(唔講邊套啦)
由出預告宣傳開始
我反而覺得《臨時》包裝做賀歲片幾醒目
因為呢個大家睇慣嘅陣容,同幾位主角嘅票房叫座力,一般檔期真係收得500-700萬,而家反而可以過千萬

大陸收2億幾更加有驚喜
觀乎製作我估應該都係5000萬內嘅成本,相信已經回本有凸,所以唔太care本地票房
講鏟片ryan估算年三十-->年初二 單日票房 /人次/每場平均人次

飯戲攻心2 300萬/38000/50 --> 470萬/58000/77
盜月者 ??/25000/44 --> 230萬/29000/58
臨時劫案 50萬/7200/36 --> 110萬/16000/74

https://www.hkfilmblog.com/archives/94103
https://www.hkfilmblog.com/archives/94112
佢排得呢個檔我諗佢都係打算用大卡士做賣點(再加埋城醒棚爆牙其實好有80年代許冠文式喜感)
見宣傳品用晒橙紅黃色其實同套戲個tone非常唔同
係唔係醒目我有少少保留
因為一來呢個年代觀眾有D抗拒傳統賀歲片果隻用大明星堆砌
二來套戲其實又唔係果種嘻嘻哈哈賀歲片
三來來睇開畫票房似乎年三十第一浸票房唔理想
不過又咁講,好多真正嘻嘻哈哈賀歲片要踏入年初一先開始大收
所以有D難講係包裝到傳統賀歲片成功定係口碑推動成功
似乎兩樣都有關係
上年毒舌破億之後⋯

所以我覺得佢定位尷尬
笑又唔係笑、黑色又唔係黑色、警匪又唔係警匪⋯得哂
係,劇情片又唔能夠算係
所以我諗香港marketing最穩當做法都係集中sell卡士同放賀年檔當黑馬搏一搏
點知又出奇地work
原來賈sir你又係想睇呢套
同埋一般觀眾對待賀歲片會調低個標準
故事有平時劇情片咁正常已經會喜出望外
臨時都有興趣
呢句真
我年三十晚睇謝票場
見之前佢賀歲片包裝又冇乜KOL或影評硬推呢套
果日下晝又中完飯戲伏
真係零期望直頭負期望入去睇
點知一路睇一路有驚喜
又嚟平日下晝謝票
不過今次可以話唔少人包括學生仲放緊假

唔夠銀河既銀河戲
Cut晒場數想睇都難
臨時個口碑好快會插水架啦,信我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞