港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
呢d諗法味就係攪到好多港產片基礎情理崩壞嘅原因。
你覺得啫

不嬲啲野都係選材剪裁嘅問題
你嘅focus 真心係奇怪嘅
佢講嘅重點係冇必要喺果陣check
只要果陣換左,
係真嘅,攪掂收工
係假嘅,一樣收工唔駛攪大龍鳳
咁佢自己都自作業嘅
佢個幾個傳媒想要流量密碼日黑夜黑
但係自己電影又想食人哋fans啲金
依家無街客佢都有啲責任
不敢苟同
唔係我覺得
而係呢樣牽涉罪案係有必要。

如果你話郵差綁住就算

咁推上前,喺日本錶鋪,趁經理轉身聽電話,換晒三隻錶可以收工。

當然,跟番你話綁住左就得嘅原理,偷龍轉鳳都費事。直接綁住經理,拎晒錶走算。
其實想講好耐,傾還傾,幫幫手四重ok?

我就快get曬成套戲啦
天馬一早賣咗啦
有留意片頭credit出品人既話都係黃小姐
喺專屬討論區加密係咩玩法?
啱啊,你預咗要換,緊係偷走人哋個隻先,再番去慢慢check
買返啦
咁你講嗰啲野
電影不嬲都係魔術
恰睇嗰個唔識
有邊套唔係咁

諗起睇過個物理學教授唔知講邊套西片啲physics 錯
個feel 係就得啦,獅子同野豬、狐獴做朋友添
而家就係同你講
做唔到,個魔術即場穿左崩
呢度唔係盜月者專屬討論區,呢度先係:

《盜月者》集中討論區
https://lihkg.com/thread/3623936/page/1

因為新上畫嘅戲好多巴打都未睇,所以港片po呢度防劇透一向都會四重加密
睇晒三套
臨時 keep 住笑得出同劇情都算順暢但普通咗啲
飯戲劇情整體嚟講好難投入但有啲位感動到眼濕濕
盜月者就睇得最順又有啲 twist 位但無乜位係令我會想笑/喊/緊張,係最後先笑咗一下

個人感覺係三套都合格水平
細分就臨>盜>飯

另外純粹發洩
三套喺同一個場睇
係得盜月者 keep 住有啲呀婆聲喺度聲音導航
殊完都停唔到
睇盜月者個場人少少
但有啲大嬸反應好誇張
個標題有齊三套戲
呢度po頭有講劇透要加密
出面公海嗰啲打正招牌係劇透討論區咪唔使

唔該留意返post 頭最尾一句

港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]
https://lih.kg/3622878

劇透請四重加密
你洗鄧佢擔心,人地老實傷人洗錢之王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞