港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
又唔會話好啲嘅

我會話好好多
我諗好睇你想笑吓、追求氣氛定點
睇劇情呢
臨時劫案
問題係飯2 笑得出咩
如果佢問盜月同臨時就難答啲
呢兩套同飯2 比都唔使猶豫啦
點會揀飯2
我覺得多時間而又係港產片之鬼先需要睇埋飯2
其他人可以skip
隔籬post見佢話飯戲2好過家有囍事,又懶串咁問人對上嗰套好睇嘅合家歡片係邊套 算啦咁當大家口味唔同笑吓就算,但上面佢串到咁就唔忍佢啦
入po連#1都唔睇唔好聲稱自己想認真討論
我對上一套好睇嘅合家歡片叫《狼主》
邊個?想見識下
條友知唔知家有囍事當年個劇本係點「鬥」出黎
飯戲....我訓左幾分鐘
未試過睇戲訓著,可能真係上左年紀
又番睇飯戲1 (舊戲,唔是飯戲2,亦唔是重播post,唔使四重)

三佬第一次見 Meow Meow 向佢自介
三佬:我叫阿Lung,英文嚟嘅,一條龍咁解。
Meow:咁點解唔叫Dragon?
三佬:……型啲囉!

我自己都唔記得

p.s. 先前畀膠ViuTV唔夠三個禮拜又播飯戲
而家輪到自己畀膠自己又睇飯戲
只能夠講飯戲劇情都幾散亂
可以追下post睇大家評論再決定
我睇盜都笑得出
套戲其實冇乜沉重感,冇唔開心既感覺
你對上嗰套睇完唔訓嘅合家歡片係邊套?
我覺得盜月啲笑位仲好笑過飯戲2
即係唔係啲格硬諗出嚟嘅gag
係好自然睇完就會笑嘅嗰種
中後段好鬼心酸啵
可能我老啦
食魚翅會導致陽具縮少
墜下的對證
睇左飯戲同盜月者
唔想晒錢既話唔好睇前者 好撚尷尬好多位
盜月者skip晒姜濤d畫面就ok
導演話本身唔係賀歲片
所以無格硬塞啲gag落去
聽到觀眾笑都好surprise

睇完好Sad 我就唔4重
「因為最後槍戰,睇完好sad」 我穩陣啲咪4重

嚟港片區除咗圍爐同學嘢之外
其實都可以學吓自己嘅組織能力同埋器量

e.g.
「因為最後槍戰,睇完好sad」
可以改為「劇情發展到咁上下會有意想唔到嘅情緒位」
可能你覺得句嘢好垃圾,套套戲都百搭
但哩個就係框架中盡最大能力打擦邊球
有時哩種含混反而先會令其他人繼續講落去
先會形成「討論」,下下去咁盡又有你講冇人講就唔洗去討論區啦,自己開個ig咪得

另外,哩度大部份「原居民」都好撚nice
簡直係哥哥姐姐咁,一次半次咪由佢
但屢勸不聽,其實就唔怪得人嘅
套戲越後越好笑
邊撚個再諗拍「飯戲攻心3」 麻煩幫我搵人買起佢
https://lih.kg/3625406
佢意見係太過獨特喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞