港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
尋晚心血來潮睇返柔道龍虎榜
🎬【編劇的話】🎬《臨時劫案》編劇:陳偉斌

先“講多謝”,多謝導演麥啟光,請我這個”廢中”編劇,也多謝編劇萬芫澄,一起熬過很多通宵,包容我那些黐線離譜的想法。更多謝郭富城、林家棟、任賢齊先生演活三位主角,以及多謝其餘主演、幕後同事們合力完成這一部“公路電影”。

故事雛形經過導演醞釀多年,那時侯還沒叫作《臨時劫案》,也比現在上映版本更加黑色,是奔着”沙塵滾滾,冇個好人”的基調走向團滅結局。”去得很盡”令創作人很爽,但這種爽是有代價的,就是未能符合一些客觀條件,你以為”去得很盡”,在別人眼中可能已經是”太盡”,結果”笠水”與”阿輝”不能明搶,不可鳴槍,導致劇本幾乎推倒重來。

彷彿綁手綁腳,制肘頗多,不過劇作從來是柳暗花明,此路不通,便走另一條,兜兜轉轉,走着走着,就有了”梅藍天”。

在我個人看來,”梅”其實是個落難俠客,曾經見識過威風過的國家英雄,摔跤冠軍,退役後敵不過現實摧毀,那些他眷戀的榮光歲月早已消逝。

消逝的不只是歲月,還有”梅”的兒子”西瓜”。”西瓜”的橫死,而且是”離哂大譜”的死法,是壓死”梅”的最後一根稻草,晴天霹靂。”梅”想不通,也放不下,驅使他把自己的人生巨劫歸咎於一個字上:”窮”字。

帶着創傷後遺,漂洋過海來港,”梅”必然是”不正常”,”不正常”地有禮貌,”不正常”地疏爽,種種“不正常”也必然與兩個本地”相對正常”主角激發出”不正常”的關係,而”不正常”正正是麥導演一直強調本片是黑色幽默的重要元素。

講完”多謝”,講“sorry”,本來劇本構建了一個“閉環”結局,四方人馬在龍蝦灣小路搶錢槍戰,被警察“姜姐”與“魚佬”押往龍蝦灣的“肥叉”成了贏家,捲款搶走”笠水”的士,最終被”魚佬”開火打穿石油氣箱,的士開到半路,漏氣死火被捕。可惜”戲有戲命”,再次基於客觀環境條件,需要修改劇本配合拍攝,剪輯成為放映版本,sorry。

經歷過這一次臨時”劫數”,使我明白條條大路通銀幕(或者屏幕),寄語同樣熱愛電影的創作人,保持謙卑,要是此路不通,走另一條,走不上去,走不下去,便走出去,Go。

https://www.instagram.com/p/C3UwGbJPfwU/
《紅豆》
做卡士蘭個仔ok掛
x2
我睇台灣版都get 唔到啲笑位,劇情好悶,都係靠演員

張敬軒話拍港版,仲要啲演員都係新,即係連台灣版優點都無埋,未拍已經feel到爛
我老母話見到好多影評都讚盜月者好睇
係咁逼我陪佢睇 到底真實評價係點?
見依度評價幾好
但我未睇不予置評
合格有餘
節奏同娛樂性爽快過飯戲2
AA制賀歲飯係咩事
想問套戲肯落畫未
飯戲浪費咗我人生苦短的時間
無叫你請埋佢都算係咁
飯戲
希望係
佢貢靚仔
唔好嘥左佢
臨時(同盜月者)靠口碑應該有排玩, 如果下星期安排到主角謝票同特典場會仲好玩, 傳媒場就反而未必有幫助 (新年前飯戲同盜月者太搶fo)
反而好奇飯戲2之後會跌成點
唔駛理真實評價, 只要你自問: 平時鐘意睇商業爽片 (但唔要求有大場面), 對犯罪片劇情細節唔挑剔, 唔憎mirror, 得閒陪auntie睇戲, 就可以一睇; 如果對上面是旦一項有強烈唔同意, 唔好睇
聽落好sweet咁
可以reboot九個女仔一隻鬼比佢+蘿莉托做
今年26歲
真係要趁呢幾年好好把握機會
過咗30要紅都唔難,但始終好難接啲年青角色

同埋唔知係佢心態定係受佢條女影響
似乎佢都冇接到啲愛情片
如個結局 係城城無事攞到錢走得到返屋企 家梗同小齊分到錢解決到佢地問題 可能仲好 不過呢種結局唔符合某國國情 所以應該唔會出現到
大絕定公關災難
你睇啲留言

未公布已full
疑似有人放風畀老友買飛
依家幾廿個comments 小緊電影公司
出齊三件鏡先再講
https://www.instagram.com/p/C3VUTjnPWxX/
呢度
不過都比人掃掃掃
咁多場
坐底跑到一球票房?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞