港產賀歲片巡禮(69) [飯戲攻心2/盜月者/臨時劫案]

1001 回覆
10 Like 10 Dislike
原來特工阿皆老票房都炒車
羊生又拎幾千萬做善事
唔緊要啦 金手指篤咗6佬返嚟
首先利申:我ok edan, 對姜無感,唔like AL

我係見盜月者影評唔錯所以先入場睇,睇完覺得完全收貨,節奏幾好,冇乜冷場。
演員最出色係白只,成套戲嘅笑位基本上都係黎自佢,同埋好贊同樓上某巴打話佢微表情好細緻。Edan都做得唔錯,可能個角色啱佢,佢亦都真係有進步。張繼聰個角色唔算多發揮,只能夠話係張嘅正常水準。AL我都覺得係收貨嘅,做到個角色要做嘅野。姜就真係令我有少少出戲,唔係話演技屎(我老母睇完話姜做戲好過唱歌)而係佢個小朋友樣同把聲同個角色唔係好夾。
總括黎講套戲唔伏得黎仲有少少驚喜。
炒到慘不忍睹
係咪真嘅咁多人北上睇戲

個餅縮到中西片都炒
呢套北美咪一樣炒關咩事
計埋依套apple已經比人話係咁炒車
姜big真係要減肥
件褸都big爆
套戲上半場咪好
下半場個劇本就亂嚟
因為爛片
個檔期出晒事
早一個月上應該好D
呢套外國本身票房都炒車口碑差到屎咁
爛嘅定義係咩?
百記唔係全線上
唔知係因為飯戲定其他原因
我覺得要趕住係十二怪盜之前上
片名類似,有d 人真係會分唔到
十二怪盜爛到基本上唔可以當佢係電影
D人如果以為佢同盜月者有關,仲點敢入場
拍成咁咩檔期都死
12怪盜有優先場?
話盜月者最好睇會唔會離譜左少少,雖然飯氣差左好多倍,但2個劇本上無咩可比性。

飯係細節同節奏完全撐唔起個故事既高潮,每個高潮獨立來睇都可以好睇,佢就係做唔到上去,最明顯係當導演諗唔到點解決,某個人物就會好好用好似多啦A夢咁搞掂到所有野

但盜月者係一套會令我諗起微電影既劇本,成條大橋係同神探大戰2一樣,個導演為左想扭到橋而去扭橋,講真,真係有人覺得佢最後個反轉係扭得好?

飯戲我唔知係導演編劇唔夠時間定真係才盡(1年左右又一套),但起碼個劇本係有野心。而盜月者就直頭係商業產物得來唔好睇

先利伸,未睇臨時劫案,但見到有人話盜月者係最好睇就真係…明明最多係海軍鬥水兵

不過咁講,我2套都建議可以睇下,至少我2套都比到合格,唔係你入場會𠝹櫈果隻,新年流流,當同屋企人入場,屋企多男人咪睇臨時劫案,多女人咪睇飯戲,多鏡粉咪睇盜月,打和super

上年年尾係會展搞過
有鏡粉互動場,播幾場戲啲鏡就出黎唱歌跳舞咁

你當套野大型MV啦,如果上映版無拍番啲歌舞落去就都幾大鑊

唔好問我點解知得咁清楚
朗豪坊都唔係中立㗎
天馬有份投「臨時劫案」
簡單講
飯戲係編劇主導,個劇本尤其喜劇係超難,而飯戲係技術型解決問題而且最後歸結番人同人之間嘅情。

盜月係導,演,編前半段都好,後半段劇本完全崩壞。
本身都無諗住問
見你咁講,都想問下點解你知得咁清楚
反而覺得AL冇咩位發揮,上套釀魂做得唔錯的
偷完野之後其實好難合理寫架啦,算埋得好架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞