PS5 《Stellar Blade 劍星》4月26日推出

998 回覆
55 Like 48 Dislike
因為真係好難
所以無乜game有

其實都係得一兩間stuido做到/肯做咁精細既表情同mo cap,naughty dog就係其中一間
https://youtu.be/bWJJnzlsUx8?si=V9tJ71H_kJSWLDG4

可以砌build 打到係咁連招無斷

爽撚到呢
題外話
諗起哩度有專家講過CG整擺野入口咬哩個動作係意外地好難做
「難做既野唔好做」所以冇乜GAME廠會整角色食野CG
我都成功左
全攻build、玩到全程壓住boss喺牆角打
https://youtu.be/YhjK63PvrPU
諗起人龍食野永遠唔會見擺入口
眼前一黑
MH食野又好似真係未見過個口郁
Nier因為有誓血龍騎士同replicant做背景, 加埋橫尾太郎個名
只要有心google下已經知佢會掛狗頭賣羊肉, 唔會係齋賣女game

Steller Blade係咪真係可以同Nier相提並論就真係要等個game出左先知
劍星個製作人夠整過好多game
Nier automata九成玩家聽都未撚聽過佢前面果堆野
而且唔好話誓血
replicant都同automata好撚大分別
故事都唔覺有關係
得3個角色有小小戲份俾你知係一個世界
好似有一集cutscene桐生有食麵包
真係放入口然後咬一部份

其實都係成本效益問題
成隻game百幾款食物,要用做3d model,又要有進食嘅animation
食物、流質又會變形 (例如麵)
勁多嘢做,但基本上冇益於遊戲 (除非整體隻game係主打美食)
𡃁仔果陣以為DOD1係鳩劈game買黎玩

點知個故事黑撚到痴線
最尾仲要變音驚
隻驚都未賣就已經準備推爆一個post
唔好同ongbal比 佢魂系expert
記得當年automata出, 我試左demo諗緊買唔買
之後google就彈誓血同replicant既料出來
我係真係睇哂先決定買的
而我相信我唔會係唯一一個咁做既玩家

replicant同automata"表面上"冇關係, 應該係唔想有人覺得未玩過replicant就唔可以買automata
但其實兩個game既連結係千絲萬縷

金亨泰當然都整左好多game, 但佢未去到橫尾0個種, 一講橫尾就 = 胃痛既level

同埋, 好撚認真咁講, 2B個造型, 你唔特登自爆爆走條裙, 唔特登爬梯低炒佢個pat, 其實真心唔覺有咩咁sex appeal, 我都而家都唔明點解D人會對2B個原始造型起水
我都係,見人出晒片講automata之前既故事
同白金整動作,就買左日版黎玩
(中文版隔左排先出)
其實好多人係好少單純因為個角色sexy appeal 就會買係咁就多人買既話 best selling應該係一堆hentai game
咁我又唔會expect咁高ge.
好似twitter某條友講, 其實action方面好玩就收貨架喇. 劇情如果真係好咪當bonus.
Nikke我無玩但聽過唔少人讚故事比想像中出色, 所以都可以稍為期待一下咁樣.
From what my friends have told me NIKKE has surprisingly great writing, so I'm hoping Stellar Blade does too. Either way I think if the action combat is good throughout that will be enough. Bayonetta's story wasn't anything incredible but the gameplay still holds it up.

我覺得Action game最重要都係好玩, 單係好玩已經夠令隻game值回票價.
故事既話貝姐除左第二集比較有爆點外, 第一集都係普普通通, 第三集我覺得係差果D, 有D人設崩壞.
但動作就集集都咁正.
Nier automata就相反.
gameplay方面dod1同2勉強叫響果個時代合格, dod3同replicant d gameplay其實真係唔好玩.
反而係劇情方面除左dod2外其他果幾隻都令人深刻, 隻隻玩出血淚.
automata搵白金搞一搞個gameplayt即刻同故事完美融合變神作.
MGS Raiden 又係搵白金做 正到爆

可惜白金唔爭氣 畫面開發技術仲keep係ps3 年代

Stella blade 2年前公佈仲懷疑緊騙圖

好彩真係有實力 用嚟填補變咗HD B姐代替品
呢個位同意既
試左demo, 以ACT計冇渣流灘, 我覺得已經值得我課金支持反SJW
不過純粹係我自己係ACT苦手, 加上金sir話自己致敬nier, 所以會對故事有(唔知會唔會不切實際既)期望
dod3真係少數我玩唔爆既game

長期30fps以下

真係頂唔撚順
講起replicant呢隻真係垃圾黎
因為玩完automata所以有啲期待
遊玩過程單調重覆唔講
啲人話真結局幾感動所以玩埋落去
到真係玩到嗰part都完全冇感覺
因為一早俾個沉悶流程消磨晒

所以話劍星得條女正我笑而不語
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞