加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

208 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下關於多倫多 同附近地區升學問題
我預計今年八大degree grad,但得2nd low/third hon, 想用stream B 拎咗pr 之後 讀返書洗底,想問下有咩學院課程推介?
degree係讀 engine
冇人care你咩hon
Calgary多油公司,咁係咪代表讀傳統engine, e.g, mechanical, electrical, civil engineering嘅比較多機會?
加拿大咁著重本土學歷,就算香港拎first hon 過嚟都會讀返個local 學歷
如果想升學有咩推介?
唔關事 著重本土經驗多
但本土經驗點拎 好睇你係度讀咩科同CO-OP

建議做多d research邊科CO-OP好
係 engine科絕對比IT易搵
首先你FG 拎OWP 過黎搵工會好難搵 有定心理準備可能半年甚至再多d 先搵到 engine related job (有frd 同你差唔多case 真係搵左差唔多半年左右先搵到份related 既西工)

然後second low 又想讀書既話可以睇睇GBC/Seneca 呢d reputation 比較好既college

Masters 基本上就唔洗諗 全部都第一項requirement 就係GPA 過3

不過如果真係比你搵到份engine related job 既話我諗有local working experience 都唔洗點讀翻書
如果目標係engine techinican,甚至任何工種呢?
我淨係想以最快嘅時間行完stream B 之後讀返書
同埋想問下college 係咩學歷?係咪類似post grad cert 嘅學歷? 讀幾多年?之後點駁上master/MPhil/ phd?
Ching 你得2:2 點駁上MPhil/ PhD
有冇得讀完college 再駁?
就好似dse衰咗讀hd/asso non jupas 入u咁?
任何工種即係包Tim Hortons 呢d就一定唔難搵既
Technician 唔太清楚 可以自己上網睇下

College 通常有diploma 同 post grad ,如果你有degree 黎到又係讀related 既正路應該都係都係報post grad 讀1年

據我所知用public college post grad 應該係報唔到任何傳統大學masters 既,只會睇你undergrad

唔建議做任何工chur stream B 時數 如果唔係人在異地咁chur 法好易mentally 頂唔順 一年話短唔短
thx 巴
即係post grad cert係俾你搵工用?
如果目標係傳統大學master都係睇undergrad
咁canada有冇得讀 top up/ part time bachelor?想洗咗香港undergrad嘅成績
Public college 既存在就係職業導向

Undergrad 點入我諗你要自己google 下,都冇聽過人會二刷undergrad,太嘥時間

不過都係嗰句,香港既學歷除非用黎報masters / post grad ,如果唔係話知你三大定鯨大,GPA 4.0定2.0,全部都同冇學歷冇咩分別
我就係知重刷ug 好晒時間,所以想讀part time degree, 一邊返工一邊讀書,順便拎埋當地學歷
主要都係related subject
如果轉科有咩熱門科揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞