加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

208 回覆
2 Like 1 Dislike
佢依加係打擊SP應該唔關 PR 事?
9月啲熱門programme full曬/waitlist 諗緊要唔要求其讀住先定等1月再入chur爆自己
如果讀文科 唔係藍領科 大部公司especially大公司都prefer university degree/master畢業 (講緊加拿大local grad, 唔係香港 grad)

我建議如果你想讀college 搵科大學無既科 如果data analytics 大學個班都唔少人失緊業.
建議你唔好搵agent整
attestation letter都係新野黎 班agent一定唔熟

最近申請緊college , 間野咁覆我根本而家冇人知個attestation letter點搞, 等policy firm晒再睇點apply好過
學校收你都要啲時間俾offer
你等到三月尾有pal消息後,怕真係會趕唔切
如果deposit 唔太貴,我認為可以留位先
因為呢個真係最後機會了

利申:交咗留位費,萬事俱備等pal 有最新消息後就立即申請
同意,自己跟住加拿大政府官網啲要求去搞更好
我估呢份文件都係不外乎DLI學校嘅取錄通知書
其他文件,申請study Permit嘅時候提交就OK
趕得到2026年8月deadline?
佢知有哩樣嘢已經算好
有啲係鳩到連哩樣都唔知 叫人APPLY咗SP先
或者你仲可以揀一年master
master計degree唔計post grad唔需要有五年內畢業駁住
讀一年就畢業 趕到啦
ching知唔知卡加利IT行情如何
Calgary 都係油公司為主 你可以睇下新聞好多油公司賺多左錢都layoff緊.

有人無local學歷都搵到既 都係睇運數.

暫時北美都係layoff緊幾多IT人 短期睇未係好樂觀.
IT應該全個北美都唔掂
有冇人知道批左permit 之後結婚單純改marriage status 入webform 通知加拿大洗唔洗等佢再approve? 定係入左webform 就可以出發
想問我有10年內畢業嘅Degree去行Stream B, 我攞咗OWP, 係咪可以幫伴侶申請埋SOWP?
你有OWP就可同伴侶申請SOWP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞