加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

333 回覆
2 Like 2 Dislike
9月開學仲黎得切,現在批學簽好快…
睇佢夠唔夠決心
現時6 week都得,但你要做定身體檢查
不過咪去啦..現在仲去加真係攞黎衰(除非你係黎退休)
請問有冇巴打剩係拎住OWP 去讀書?

我本身有OWP 張letter of introduction, 2022年尾批
而家想轉Stream A課金
最近GBC 已比offer, 課咗金, 而家等緊PAL

但我搵返舊時email, 見到IRCC send過email比我 話我唔洗SP 都可以讀書 (2023年7月個新policy)
問咗GBC, 不過冇明確答覆, 話will ask for valid work permit

知道可能最安全都係apply SP, 但想問有冇巴打有相關經驗, 拎住OWP 讀書?
好詳細
本身都研究過個新policy, 本身都覺得唔得, 不過見到封email同GBC 個答覆 所以諗緊有冇巴打試過
而家先知封email 係地圖炮
我都係乖乖哋申請 SP
請教,而家批SP快咩?9月開學已經係最後一水係咪?因為下年1月開學,讀年半dip畢業已過2026 deadline?
你讀16個月4月尾畢業 趕得切…但你考慮清楚先啦…加拿大真係搞唔掂架….你留港雖然架船漏水但都仲有一線生機…黎左加等於即刻跳海..
我都有睇d courses讀16個月,有d postgraduate 寫讀1年(未睇哂details但係under DLI) 4月畢業你意思係1月winter sem?9月真係太趕咩都未搞
點解跳海因為太貴生活成本?
同意英國一去就搵工,成本點都低過stream A讀書一筆錢再加生活費 struggle 個位係長遠睇,自己要向一個地方生活,好似加拿大culture適合自己多d,對immigrants友善d /治安等等。不過明白而家加拿大成活都唔易,難揀,不過其實有得揀已好幸運
多謝師兄分享我都估短期內加拿大都keep住係咁,不過唔去就未必再有second chance,到將來經濟好返都唔關自己事嚕~ agree如果無乜積蓄或者係咁燒錢個人實會好慌我有幾個朋友stream A都燒咗大部份積蓄,好苦惱搵工(只係講緊收支平衡到既工),但可能會先苦後甜?如果要去讀,我諗畢業前都夠,不過就真係燒左大部分積蓄,環境又差,predict到會問自己黎做乜😂
Really? 我5年前旅行幾星期去過Toronto, Vancouver downtown係多homeless但好似夜晚向條街行 感覺 安全過london,不過講真向英國又事發生,純感覺夜晚會alert d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞