加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

333 回覆
2 Like 2 Dislike
你嚟到讀咩科呀? 如果係typically 有牌嗰d其實又唔駛太擔心嘅
我U 讀BBA,如果報postgrad可能都係呢方便既野,無牌呀
讀個RMT 輕輕鬆鬆40-50蚊一粒鐘
咁你條路會難行d
讀洗牙嗰d啦
但我讀商科,呢類收唔收我讀postgrad?完全0關事岩岩先同舊同事回流toronto傾開,佢話而家好難挨,生活費都唔係好夠唔通去英國真係較好
Needa do your own research laaaa coz 我唔係行stream A.
咩年齡層,幾年經,做緊邊行又唔講,去多定溫定其他都已經唔同世界啦。其實好難答你,有冇錢燒最緊要
謝謝其實唔係特別堅持做白頂,不過做左金融field 10年,諗住起碼有相關經驗容易d搵工,都想試下做其他野,但0經驗人地都未必請同埋好似你咁講-搵唔到工/錢就咩都假,而london 做finance相信係比Toronto多機會既,所以理性上咁分析係英國好d,純係因為個人中意北美環境同文化多d,先考慮中
呢刻係但望見跟住落去既香港,係咪真係經濟長青,同埋唔想一世都向講句野都唔得既地方過世
中意同現實取平衡 好中肯,多謝你意見有時覺得有得揀對於我呢D成日揸唔定主意既人都唔係好事,始終移民係大事,好驚揀錯,但就因為咁,遲遲都未行動,加上兩個地方經濟都唔好更多unknown
中意北美環境,我估你係講緊van同alberta? 如果你話多倫多,我覺得你可以即刻過黎已發展城市黎講算係核突
文化係指加拿大已經俾人笑左好耐話冇自己文化,多種族共融,我覺得香港以前做得仲好,如果中意每個種族有自己區域,例如:markham, Brampton 我都覺得你可以即刻去加拿大

利申:我覺得van幾靚,可居住,但真係少工。
Take is less serious. 當係移居唔係移民會好好多,即係成世人留留長,花幾年時間試下去外國生活is a life enriching experience (有小朋友另計)。我會覺得心態都幾關鍵。
我自己都30出頭,中間亦試過讀master 轉行,settle 咗幾年先又再過嚟。所以我諗我都明「重新嚟過」或者「無咗幾年」嗰種感覺,仲要試咗兩次添。
But still I would say 呢種心態still necessary if you really wanna try to settle in a new place but not confident enough at this moment.

過多幾年可能經濟條件會再好少少,再多少少選擇,但無呢個adventure/ risky mindset and take it less serious, treat it as a journey, 一樣好快番轉頭。Mindset is the key! 如果「嗰幾年嘅時間」 risk 唔起嘅,我都會覺得better stay rather than leave ahhh。當然以上所有前設係無小朋友。
認同呀。搵工絕對係其中一樣重要嘅事情。其實我覺得兩個地方搵工都會難,英國未必容易過加拿大好多I guess ,所以其他factors都好重要。我都係嚟到一年多少少咋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞