加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

333 回覆
2 Like 2 Dislike
連登有愛多謝你地兩位,你地都講得好好,其實我腦海就係不斷向 人一世流流長點解唔俾個機會自己試下 同埋 移民係大事 之間周旋。同埋另一位師兄講得好中既位係,我covid前仲未夠30歲同埋未社運,個陣個人adventurous好多,自己一個周圍去,包括加拿大同英國,仲諗住去working holiday。唔知係人大左定咩,心態縮左好多,但明明經濟能力比之前好左好多。可能真係年紀差幾年就係幾年,加上怕無左而家份收入。雖然知道揀得移民就預左一定無香港搵咁多,但到殺到埋身就總係好難行出個步,都覺得自己好無用
差幾年就係嗰幾年呀真!人可以去risk your own life/ being adventurous 嘅心態通常隨年齡下降。經濟能力好咗唔代表移民/移民一定容易咗,除非好到係喺香港買到樓再賣咗層樓,嚟到full pay間屋可以打風流工(即係可以無事業心都唔駛死)。
未有呢個條件嘅人, adventure mindset 係幾重要,因為仲要計埋嚟到呢度生活上嘅適應+事業嘅轉變/仲要繼續拼搏向上,唔係淨係講緊搵份工維持「生存」,係講緊個mental power 去嚟一個life shift! 有少少錢係可以幫到你頭1-2年,但新鮮感過咗,就好難用錢去maintain你之後嗰幾十年。
啱啱收到pg offer
2025 winter 入
準備apply study permit
上網睇study plan好多人中伏
有無經驗參考
等我避避
-個人背景
-點解要黎加拿大讀
-課程點幫到你將來發展
-重中之中,說服個官信你讀完書即走,唔會留低
1月都好難講
5月就一定唔得
好好地做一年再平d讀咪仲好
想問下credit transfer影唔影響申請Stream A?聽人講好似維持到full time status就得
想知有冇成功案例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞