加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

333 回覆
2 Like 2 Dislike
有無人讀postgrad?
可以試
但唔一定趕到
趕唔到就要延期入讀
仲要計下讀唔讀得切
租屋FB market place, CPlus搵都可以
有朋友幫手睇可香港租定
要延期入讀咁麻煩? 諗住嚟緊幾日email去問下太遟先拎到會唔會可以miss 1-2 weeks classes
因為coop taught master嚟 有晒成個schedule 我諗唔會有defer呢個選項
Anw唔該晒師兄
冇SP學費交唔到
科都冇得take
點止miss 一兩星期….
問下學校冇SP畀唔畀你交錢就知
各位師兄,小弟有個問題想問,我今年8月中就將會完成所有課程,然後睇返學校個網就話要9月23號先會出晒official transcript, graduation letter 同埋pgwp 嘅letter 等等。而我嘅學生簽證將會喺11月尾到期,雖然就咁睇時間好似仲係好充裕咁,但我唔想8月中完之後就on99等成個月先入入紙pr 同pgwp,有冇師兄試過同學校提早申請graduation letter然後入紙pr?
正路 完課程 -> 出grade -> Grant degree/diploma/cert -> Letter 一步步黎
有啲學校網站會寫 有啲咩可以申請 需要申請 佢哋都慣晒一堆人要Letter要PR之類 親身問吓仲好
另外PR除咗letter仲要transcript 都係要等
PGWP申請完2日內應該有封temp letter俾多半年你
唔該師兄,啱啱再睇多轉學校嘅網發現可以提早申請graduation letter同transcript但係個transcript係唔會列明畢業日期等等,仲戴晒頭盔用紅字表示呢張transcript未必符合ircc嘅要求

咁我寧願等成個月算鳩數
你Study plan 寫左d咩?
只係好普通咁講呢個program related to my career之類,冇提stream a/b or 喺邊到發展;我本身已有owp不過未出發
你已經講咗個主因出嚟
咁我應該要照實埋stream a planning ?
幫朋友問
讀一年master 最遲要幾時開學
寫左死多次
你要強調讀完一定會返香港
發展事業、人工高、公司等你、家人要照顧等
正路就唔好提stream a
PGWP要幾耐先批
唔好意思, 想問清楚各位巴打:
IRCC要求嘅Post-grad diploma 嘅 “1 year” 係咪一定要12個月?
如果有course網上話係1 year, 但係2個sem (8個月就係end date) 有冇問題?
本身諗住報 25年1月

一年制就可以
好多都係讀兩個sem 8個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞