加拿大Stream A - 課金揮手交流區(14)

208 回覆
2 Like 1 Dislike
老實講 讀完一個asso 或非技術性嘅diploma 會有幾易搵到好工
從來degree先係一啲好啲嘅工嘅入場卷
如果真係想易搵工
我會建議讀完個asso 再升ubc degree
到時有pr學費平好多添

市面上有冇一啲易入讀
又一年就讀完apply 得pr既program 先
有嘅不如係度話俾大家知

而家有啲熱門啲嘅科嘅9月入學都已經full咗
再加上而家新政策
萬一搞唔切sp 9月入學
等1月入學嘅話要4個sem讀20個course 係好撚chur
隨時讀唔切就apply 唔到pr
收到你
Seneca 啲巴士肉眼少啲印度人 centennial 印度人極多
有邊間唔多印印
話咁快就差唔多返香港
亦都就快嚟咗加拿大兩年
講真 呢兩年開心係開心嘅
主要因為呢度大部份都係香港人啦
冇語言溝通嘅問題
我會選擇咗離開 都會唔捨得呢度
但係迫不得已 喺度有陣時覺得一切都好唔順利
有比老師搞針對收咗信爭啲俾人踢出校
其實嗰刻我諗緊不如我俾佢踢出去算啦屌
唔單止係老師問題
試着邊個會接受到係一個好撚細嘅town
餐廳剩係得幾間
每日起身就返學 放學就返返宿舍
完全冇任何娛樂可以做
我可以稱為呢度係沙頭角
冇任何商場嗰啲 剩係得一片草原
我淨係想換過大城市讀書
喺香港休息一段時間
雖然呢度好多嘢值得留戀
但係如果真係要再繼續喺度讀就要讀多一年半
不是太接受到了
不過點都好唔捨得
係我浪費咗個機會喺出面讀書
所以我都會想諗吓下年究竟會唔會返返去加拿大
或者轉地方
希望一切都順順利利❤️
屌你係咪打手
asso/diploma 當然難搵到好工,不過水鳩啲人去讀private college就更加戇鳩
本身佢哋嘅認可性就冇咁高,個HR知唔知個private college存在都係問題 所以咪話點都應該盡量入public college,除非你所謂嗰間學校係public而且有少少名堂,咁我就冇嘢好屌
而且private收費一定高過public,就算真係asso + degree 都一定係public好啲

你想有說服力就喺度開你嗰間學校嘅名
起碼係public 而且大部分HR都認識間college,請唔請就另一回事
咁你有冇一個public college 嘅program 係讀一年就行得stream A呀?

你知唔知好多9月嘅program 都full 咗
如果等1月入學仲趕唔趕得切stream A?

你知唔知好多人只求穩陣行到stream A移民?
對佢哋嚟講讀書對之後搵工嘅幫助唔係重點
尤其是而家接近尾班車時候

如果有一個program 係完美嘅,又快讀完,又平,又易搵工,咁又係咪每個人都報到呢?
你純粹針對private college 嘅意義係咩呢?

我只係想話俾大家知
我而家有一個方法係可以讀一年就apply 得pr
Total 費用平過你讀一個兩年diploma
讀完會有pgwp
畢業生大部分升ubc
係度介紹俾大家有錯咩?
Thz
全online diploma 有無得諗,羅住個owp 想雙管齊下
可以呀,但你起碼要有50% 係加拿大online 上
Corpus Christi College
4 大public college (無論ON/BC) 都有1 年pg cert/dip讀
但同asso比,Pg嘅收生要求高,科目難度難
又係咪個個人都適合同讀到?

講真,每個人嘅background 同需求都唔同
我又唔係話每個人都要讀呢個asso 就最好
我只係俾個option 大家
你開間college名 大家咪可以睇吓囉 收收埋埋唔知做乜鳩
係呀 有啲人求穩陣呀 不過grad完同白紙一張冇分別咁有用咩,咪遲啲又敗走返香港
上面開左啦
咪講左唔同人唔同background 囉
夠大把人本身有degree, 有master
純粹過黎讀書攞pr
唔自在過黎讀咩啦
你咁樣同我拗係為咩呢
我又冇叫啲讀書係for 搵工嘅人讀
係未讀完 唔搵野做都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞