美國阿拉斯加一架Boeing 737 Max 9客機爬升期間機艙側牆其中一塊整片脫落,已安全折返波特蘭機場

286 回覆
90 Like 9 Dislike
但兩個月新機
A3X0一條龍
就咁諗
係咪關啲肉眼見唔到嘅裂紋事
喺地面搵唔搵得返相關嘅碎片
澳航32(?)結果要出動化學泡沫噴熄
用787一體機身設計應該同成隻飛機設計過冇分別
但其實呢個設計由737-900ER已經用
求旁邊乘客心理陰影面積
大灣區榮耀
果次完全係航空公司責任,希望今次唔係
https://youtu.be/vt-IJkUbAxY
前年嘅波音紀錄片
737max
pressurization issues 但新機,未必第一時間會懷疑個機身有事
仲死,即係而家波音有砌機QC問題,成塊版兩三個月就由個骹位甩出嚟
好似350 咁砌puzzle 用CFRP有冇得諗

細機市場其實都唔細
一架都成億鎂
320neo 訂單成成8000架
呢都到8000億鎂咁濟
737個fuselag應該係Spirit AeroSystems做好再運去Boeing工廠,唔知呢個開口係AeroSystems負責定Boeing負責
連Airbus都係換engine就算
由A350舊設計啲廠唔賣帳,咁短時間左溝右溝重新設計架出黎同787 777鬥
呢個係Airbus既本事,唔係咁易學得黎
airbus 係
但人地起碼係80年代尾科技, 起碼已經係fly by wire 先

737 係60年代科技係咁改改足60年
Airbus當初屌B787用Carbon Fiber唔安全,話維修,碰撞,耐燃唔得,而當時A350仲係舊設計,點知真係唔賣得,自己都要轉用Carbon Fiber,仲用得比B787多
星期一BA股價
然後第一隻hull lost嘅carbon fiber民航機就由A350跑出,雖然問題應該唔關Airbus事
其實複合材料Airbus一直都用得多
787波音投資好多整出黎,單講技術係先進過A350
Airbus係本事在低成本去做到787做到既野(e.g.四塊碳纖維砌出黎 vs 一體化碳纖)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞