[4]Business/ First Class 討論區

835 回覆
11 Like 3 Dislike
cx f算啦 根本唔update
如果br 787 vs cx 350
計曬所有野我諗cx未必輸
BR 789隻J真係好闊落
但相反CX reverse herringbone 私隱度係高好多
加上台妹vs港女
真係各有各好
飛tyo就jl啦 反正稅都係咁貴
CX A350 J 真係好癲
反魚骨可以比佢做到冇門都高私隱 又多storage 腳位又大(因為部電視可以收埋)
當年design呢隻位條team好撚堅
未坐過CX a350 J,同773ER差幾遠?
多個櫃比你擺貴重嘢或者細袋
變床後中間部份闊好多 啱側瞓嘅人
扶手下低多咗個bottle holder 瞓覺時口渴唔使起身就飲到水
啲掣modern好多 唔記得77W定A330 lie flat要長hold個制 A350係一撳變床

同埋77W個位殘好多 (雖然頭批A350都殘得快 尾批LQC-LQH LXM-LXR會好D)
咩喺J?

原來J 喺指booking code
J full-fare Business class
QR 換J去歐洲
係咪好少位可以淨係俾一程錢
qr換j其實有d唔抵
留意個稅好貴 hkg doh呢程機又太舊
咩喺QR?
Qatar Airways
我覺得唯一唔好係lie flat之後好低
如果係近走廊位既話 好似訓地下咁
飛台北個幾鐘都有拖鞋 野食可以pre-order之餘又好過CX
啱啱坐完CX來回北美。去香港PE Y,回程J。佢商務個位好舒服,但係我覺得商務啲空姐好忙(雖然都有禮貌)雖然都有禮貌。 反而我覺得PE Y D空姐服務好啲。
但去歐洲av 一係換佢一係換英航
長途pey 會有pey專用嘅空姐?
上次去日本冇 要自己走返去y艙搵人
其實飛台北CX都似樣架
不過我係2020年先搭過一次唔知而家囉
嗰陣因為仲有得玩換飛假單程,而家冇乜可能搭

BTW尋日飛返香港嗰轉,炒飯又幾好食

呢轉就冇得pre order d乜
但東京去台北有網上限定既餐

因為兩程都太短所以我冇完全躺平過
不過張椅居然有按摩功能,但用落冇乜感覺
好少位
本身換一程都難
仲要換兩程先去到目的地
個稅又要俾多啲
等我仲儲咗勁多avios.... 今次碌柒
你唔係以為點解咁好死有+30-50%呀
你睇下人地AM最多先20%
BA又貴 位又閪
AY冇研究過 QR 換定係要join 佢?
Avios 換亞洲區好用啦
avios 可以自由轉換,開晒三間
瑞航頭等好抵來回先5皮幾, 有冇巴絲試過?
換左CX549 J,見到有F,好唔好升級呢
Code Airways
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞