[4]Business/ First Class 討論區

382 回覆
7 Like 3 Dislike
77w 個legroom好似真係大d 但a359 就新d
你話個墊分別好似唔大
77w我冇坐過long haul,short haul雖然舊但都夠舒服,當然A350 overall experience 好好多。
係有OW sapphire status既程況下
你地覺得短途 里數值唔值得換J class

sapphire status 可以入lounge
business check in & 優先登機
行李優先處理 +1件行李
揀位可以揀bulkhead seat vs exit row

係2-5hr (最遠東京)機程下, 係咪無必要換business class?
打錯字,

bulkhead seat or exit row
當然唔值 短途機而家冇乜A350, 好易中舊機, 早餐J同Y又差唔多, 正餐J同Y又係一樣, 飛新加坡大阪呢D食完飯得返一個鐘瞓
*正餐J同PEY一樣
好多都有cap,根本食唔盡。。。
除左NRT外 都唔值
NRT CX 派餐唔似短途
我坐過好多次HND, NRT, KIX, FUK
整體派餐都差唔多, 但有時都係hea派, 特別係唔夠人手個陣

食得多飛機餐, 其實唔覺得好食, 寧願早少少係lounge填飽個肚算

我明換J class先最大化到里數價值
但係有status既情況下, 1次J = 2.5次Y,
短途J 好似唔係好必要
題外話1: 我覺得BKK, SGN, HAN呢類先似短途派餐, 明顯同日本線唔同
題外話2: BKK-HKG, 值得換J, 不過要睇番QR lounge既open hour, 值得用J入去食下野, hea下
大部分時間ex-日本同ex-支那, 有J都坐J
唔想坐Y同人迫handcarry/聽啲大媽鬥大聲講嘢
反而去程就真係冇咩需要

另外SIN/BKK可以去QR lounge都值得考慮
我下個月又係坐HEL去BKK呢班機😎
我都覺得正常PEY就夠,Y架話又稍為辛苦d….
但好多時根本唔放PEY唯有上J

不過有status又理論上多d位換既
SIN CX係T4, 去QR lounge真係為去而去
點解咁多人坐呢班?係咪襯CX加里數前侷住換㗎?
嚴格黎講
QR outport lounge 同好多first 既lounge都有得揮, 甚至好過
係 sin個個我會覺得係屌打國泰first
咁癲?黎緊八月我都諗住直頭早早地去搞掂個lunch
順便睇睇有冇得go show

有冇人試過SIN CX go show?
因為我係呢個(兩程J),唔想喺赤臘角半夜跑馬拉松
5:30/6pm之後先開 有fine dine食 twg 茶飲 啲staff nice到傻
你呢個時間好kick 佢要你2個鐘以上先俾你去t1 仲有ba lounge 雪糕同Qantas 啲甜品 要去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞