[4]Business/ First Class 討論區

378 回覆
7 Like 3 Dislike
繼續討論

多謝大家share同支持

Q&A
1. 咩係真J 假J?
真J:
可以180度 recline seat,常見有因航既魚骨型,多數seating plan係1-2-1,日航sky suite除外,以下為例子:

假J:
唔可以完全訓平,即係好似牙醫椅咁,同埋多數私隱度會比較差,坐窗口位出去要經過格離個位,多數seating plan係2-2-2 或者 2-3-2,以下為例子:

無錯呢張係英航Business位黎,佢地歐洲內陸機用細機飛,成機config係3-3,所以business位就係block左中間個位就當係business賣

2. 我班機係真J假J??

- 係香港出發去美加紐歐洲中東既9成9係真J, 而亞洲航線就經常機會預到假J
- 可以bk之前去官網買飛,睇返班機既seating map,如果1-2-1就係真,相反2-2-2 / 2-3-2就係假。不過好多airline都好中意臨時轉機型,今日睇係真J,聽日睇可能係假,反之亦然。
- 作為公司立場,如果條線得我一間full service airline行,咁都無人同我爭,點解仲要派架真J去?最好既例子就係北海道
- 雖然訂得business就想坐真J,不過緣份到了就自然坐到。樂觀d諗,真假J既privilege都係一樣,都可享同等baggage allowance, lounge access等等

3. Asiamiles 問題 - 出年am放左飛未?
- am可以換35x日之後既飛,不過可以換唔代表佢俾位你換,佢可以全權決定幾時放飛。
不過logic大約係:
a) 非熱門航線: 真係捕住35x之後日子,一放出黎就換
b) 熱門航線: 買唔曬先last min放出黎俾你換 / 剩係放幾個位出黎俾大家鬥快搶 / 到差唔多日子覺得都賣唔曬,就皇恩浩蕩陰d陰d放位

- 之前scan過一次,xmas係8月尾陰d陰d放左出黎好多,就連去lhr既f都有得換。而係7月尾左右都放左少少出年7 8月大阪東京既J,版本得閒就會scan下熱門航點,到時再update大家。

4. 其他資訊
Q: 因航既頭等咁舊,幾時換先?
A: 暫時都係要等2025新777x機到

Q: QATAR既business qsuite好出色,係咪架架機都有
A: 唔好意思,暫時香港出發去多哈既機係無qsuite的,因為而家Qatar借緊因航又舊又殘既機去頂呢條線,所以你坐到都係cx既真J。而doh出發就有機會坐到QSUITE, 不過都係去佢地官網睇左係咪配置q suite先去bk。但都係個句,航空公司會因operation同好多原因臨時改機型。
lm
冇追開呢個post
但嚟緊會衝jgc tpe-syd
希望有驚喜
lm
LM
想問下大家坐HX NRT 係入邊個lounge

屌喇星 公司個CFO 話我試上左DM 之後 試下其他airline

一睇 雖然去3日 我屌 坐HX 仲要返到黎HK 成凌晨一點

仲有想問HX香港個lounge開返未
你老婆就你老婆啦
就係咁先嘔血 屌我寧願佢買SQ我飛去sin再轉機冇咁嬲 HX腥夾臭
個Lounge開番 不過佢用咗細啲嗰邊 (中場本身一大一細,疫情前係用大嗰邊)
唉,唔買都買咗,想問吓質素如何?
師兄上吓啲Flyxxxx 定小x嗰啲Page有得睇
我見早餐都係似龍津放題Feel
jgc 唔係日航咩
好正好似
細果邊係咪呢個?

真係好細 冇乜野食野飲
從jgc跟著嚟緊10年都會係ow sapphire
冇錢坐j但起碼lounge同行李有得加件
野食嚟講Plaza Premium都好過佢
不過上到機既話服務幾好 價錢又平 大機又唔會有假J 真係無咩好投訴
日本回程搭佢幾抵玩下,5-6個鍾躺平
有冇巴絲呢排飛過長榮 business 有邊款好推介
網上換CX商務位,係咪唔可以一次過換兩張?
Put him or her in redemption list first
加左就可以一次換兩張Business?

Thanks~
訂嗰陣揀2位就出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞