[4]Business/ First Class 討論區

379 回覆
7 Like 3 Dislike
巴打,阿聯酋商務你點評價?搭過幾次國泰,訓到,不過窄啲,同有啲un腰骨
阿聯酋380商務點,359呢?380會唔會震過貓王,嘈過街市?
啊揀阿記,卡塔爾又點睇?
布冇SQ 既A380 愛好者交流下
只坐SUITE
黎緊要買張去英國既單程CX Business,$27000,用邊張credit card買有最高回贈?
月頭既事都唔記得講
去到機場搞埋行李都已經剩得一個鐘
今次搭日航J所以佢推薦係澳航Lounge
結果行到去CX Gate 6玲瓏堂都揾唔到點入…但明明喺隔離

行到就黎想入CX算….
結果原來只能一出關直轉右先去到
幾唔明顯,平時去lounge都慣左先落一層再揾入口今次中哂伏
搞到實際坐得半粒鐘唔夠
好彩今次唔係手拖行李

我就Gate6上機,走嗰陣職員有問我係咪上日航
結果佢原來仲有個只比出既後門,即係玲瓏堂嗰度
叫我可以去後門走
月頭睇中BA有一日可以upgrade 去premium economy 的航班無左,走咗雞訂唔返,唔知有無機會走返出嚟?提早幾日都得 。

感謝大家,在線等
放完收返 機會好微
+1, 下年要買business 來回Istanbul, 諗緊Emirates/ Qatar. 香港飛Doha無Q suite
Emirates--好似最豪, 空姐最靚, 係咪最舒服呢 ? 好怕佢用A380, 嘈撚到呢..........
Emirates A380 好似個1-2-1 Business 幾正
大家覺得阿聯酋飛曼谷既business坐唔坐得過?
同埋值唔值得比貴少少可以入貴賓室同機場接送?
因航355,777都係1-2-1, 380希望闊啲,因航好窄
放得樓上去唔方會闊
pey得2-3-2 y得2-4-2肯定仲窄左
有無人知?
儲里定cashback
儲里數或者cashback都得,睇吓邊張最著數
Sc cx都ok

合資格簽賬消費包括國泰機票、購物和國泰假期;以及HK Express機票和免稅品。

持卡人直接於國泰及HK Express消費,每累積合資格簽賬滿HK$8,000可享:

基本里數:高達2,000 「亞洲萬里通」里數 (網上合資格簽賬可享HK$4 = 1 「亞洲萬里通」里數,其他類別之合資格簽賬可享HK$6 = 1 「亞洲萬里通」里數); 及
額外里數: 2,000 「亞洲萬里通」里數;
因此,持卡人可享合共高達4,000 「亞洲萬里通」里數,相等於 HK$2 = 1 「亞洲萬里通」里數。
推廣期内,持卡人最高可以額外獲取4,000里數。詳情請參閲條款及細則。

一係就直接用網購卡 好似red/ hangseng mmpower個d 但有cap
其實ek 380 個位唔算好闊 同埋覺得個包圍感無cx反魚骨做得咁好 個人覺得cx 係舒服d 加上ek 380 點都舊過cx 350

另外香港機場lounge cx屌打
以我所知香港飛多哈 qatar仲用緊國泰嘅777舊機 不了
有啲人未必鍾意阿聯酋個機艙設計 太土豪feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞