[4]Business/ First Class 討論區

382 回覆
7 Like 3 Dislike
咁遲?
即係要去就唔駛諗GO SHOW
咁睇黎要返去CX或者澳航解決中午
A350 1000去程
777 300er 回程

PEY $12000 來回
買唔買好?
究竟有冇機會轉q suite 架 好想試下
噢好似有聽過D類似咁既野....
不過都係搞唔清
兩粒鐘你係指由T4出境只可以兩粒鐘前
定要有兩粒鐘以上時間先比你由T4去T1?

而家我夜晚8點幾機,不過我都諗住一兩點就去到機場架啦....
只係而家中午真係要諗一諗點搞法
首先你要係t4 Cx check in 但t123 係唔通t4 所以要另外搭shuttle 由t4去t1 由於你再返t4要半安檢多一次 如果你太趕時間佢有機會唔俾你搭shuttle去 所以你1/2點去就可以 快手5:30pm食個快嘅 7點返去都冇問題
有冇得massage
有冇按摩同浸浴同daybed先?
比間靚少少餐廳你就讚到天上有地下冇
國泰你係咪淨係去過LHR First先講得出呢句?
同埋而家Pier F service好好, 如果同Bkk QR 比的話Pier係屌打QR, 唔知QR Sin可以好過Bkk幾多啦
唔講飛邊到點討論
睇埋張Y幾多錢囉
你岩
QR lounge會就返QR operate嘅時間
而家QR有班機開1845 所以QR lounge開1545
入到去即刻有人serve你 問你有冇去過呢個lounge 想坐dinning area食嘢定想relax

利申早幾日去完 食咗個4-course lunch
得閒再post相
我就係同你坐同一班機

3點幾我趁上班CX機check in counter未close就寄行李同攞埋登機證 (SIN要求如果你撘T4出發嘅機 但係T123過airside一定要有實體登機證)
然後坐咗十五鐘shuttle 係Landside過T1/Jewel
行一陣Jewel再係T1入airside去QR lounge

享受完QR lounge就行去C21閘口落去搭airside shuttle bus過T4 連等車搭車過安檢用咗半個鐘 (所以你最好預STD前幾一個鐘就要係QR lounge離開, 因為係T4你仲要行去CX G18/19閘口上機)

個人建議唔好係T4 airside去T1 因為airside車冇Landside咁密 入T4又要過安檢先 同埋上面都有人講保安見你少時間未必俾你過去
好,多謝說明
咁同我預想一樣
我本來唔確定有冇得返Jewel入airside
聽你咁講即係T4搞完手續就得
你知就好
去完Pier First同Qantas Syd/Mel First就知道top嘅First class lounge最起碼要有massage/spa,試過一次返唔到轉頭,次次去都要歎返轉
同埋 QR SIN 唔單止冇床,連shower都係得兩間,我明白QR喺度出發嘅航班唔多所以唔會有太多呢D設施,所以拎嚟同人哋主場lounge比並唔合適。
其實我一睇就知你淨係拎食物去做比較,但做lounge review淨睇嘢食未免太膚淺,好多旅客入lounge唔係只顧口腹之欲,得食嘢一個需求㗎
sor HK TO MEL澳洲
點睇Y?姐係business?
你都幾搞笑

主場F lounge 野食同service可以輸比out port business lounge
作為一個經常飛, 會入到去F 或者買F既人
你覺得會唔會預早3-5個鍾去機場, 排lounge為左15mins massage
但我肯定呢類人, 一定會係lounge 食野, 同埋感受到staff既service
無計 佢地有口腹之欲, 但唔會等幾個鍾為左15mins massage咁膚淺

利申: 國泰F lounge 對比好多F lounge 己經算好好
入到你, 你會覺得自己係貴賓, 野食不過不失, 合格

只係QR真係做得太出色
Y係Econ
你計吓PEY比Y貴幾多
貴50-60%係合理 因為張櫈用既位都係多咁多
唔評價個價錢
個人意見 如果飛歐洲可以諗 澳洲得9個鐘
食完個飛機餐瞓一陣就食第二餐就唔算好抵
唔使理佢 五毛黎
唔洗理個條友 出名on9的
老實講做咗6,7年DM,一次The Pier massage都未試過
去到今時今日Lounge最緊要係有得沖涼同埋少人,其他都係bonus
Hkg doh 呢程一定無
想問下買左open jaw hel econ 去lhr lhr first返hkg 想問hel會唔會俾埋first service? 因為國泰會 想問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞